Tenderi za autoputeve stigli do EU

Izvor: Politika, 02.Feb.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenderi za autoputeve stigli do EU

Preduzeće „Geoput” žali se evropskim institucijama na korupciju u izgradnji puteva po Srbiji, a nadležni u Beogradu tvrde da je sve po zakonu

Projektantska kuća „Geoput”, koja je prema tvrdnjama direktorke ovog preduzeća Milice Trifković, nepravedno eliminisana sa 22 tendera za projektovanje Koridora 10 i budućeg autoputa prema južnom Jadranu, pomoć je potražila u evropskim institucijama. Pošto nijedan državni organ, kako kaže, nije reagovao na to što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Komisija za zaštitu prava ponuđača poništila 13 tendera i naložila „Putevima Srbije” i Ministarstvu za NIP da u odabir uvrste i „Geoput” direktorka ovog preduzeća se prošle nedelje u Briselu sastala sa Jelkom Kacinom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Larsom Erikom Farsbergom i drugim visokim zvaničnicima Evropske komisije, Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. 

– Ukazala sam na nepoštovanje zakona i korupciju u procedurama javnih nabavki za projektovanje i izgradnju puteva na koridorima 10 i 11. Govorila sam o sopstvenom iskustvu i činjenici da su dva državna preduzeća CIP i Institut za puteve na nelegalan način dobila povlašćen položaj pa je projektovanje svih deonice dodeljeno njima, bez ikakve konkurencije. Sagovornici iz evropskih institucija su rekli da im je poznato da je rejting Srbije poslednjih meseci opao zbog korupcije, ali su sada dobili i dokaze. Obećali su da će pomoći i da će kontaktirati sa premijerom i ostalim nadležnim u našoj državi – kaže za „Politiku” Trifkovićeva.

Putevi Srbije i Ministarstvo za nacionalni investicioni plan su, objašnjava ona, nezakonite odluke obrazlagali različitim razlozima. Jednom prilikom da nedostaju reference, drugi put da je nepotpuna dokumentacija... U svim tim slučajevima, Komisija za zaštitu prava ponuđača u postupku javne nabavke, koju je država oformila kao najviši specijalizovani organ – odlučivala je, kako tvrdi, da je „Geoput” bio u pravu.

Ona navodi primer dodele posla CIP-u za izradu generalnog projekta autoputa Beograd – Obrenovac na levoj obali Save. Komisija je ugovor proglasila ništavnim i naložila ponovno sprovođenje procedure.

– Međutim, „Putevi Srbije” kao naručilac, ignorisao je tu odluku iako je bio u zakonskoj obavezi da po njoj postupi. CIP je dobio ovaj posao u vrednosti od 41 milion dinara. Za deonice na Koridoru 10 Staničenje – Pirot, Čiflik – Staničenje, Crvena reka – Čiflik, u oktobru je sproveden samo pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva. Pozvane su samo pomenute dve državne projektantske kuće. Na isti način sproveden je odabir vršioca tehničke kontrole na ovim deonicama – navodi Trifkovićeva.

Zoran Drobnjak, direktor „Puteva Srbije”, kaže da „Geoput” nije dobio nijedan posao zato što nema takozvanu veliku licencu, koju izdaju Inženjerska komora Srbije i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

– Ova kuća je pre tri godine dobili da isprojektuje rehabilitacije puta Razvojna – Blace. Umesto da projekat preda za šest meseci, završila ga je tek posle tri godine. Za projektovanje autoputa je potrebno iskustvo i stručan kadar. Cena u odabiru projektanta nije odlučujuća. Nijedan projekat nije skup ako je dobar, jer će se tako uštedeti i novac i vreme pri gradnji – kaže Drobnjak.

Upitan kako odlučuje ko je dobar projektant, a ko ne, Drobnjak odgovara:

– Dvadeset pet godina radim u putnoj privredi i znam ko je ko i koliko je stručan. CIP i Institut za puteve ne favorizujem zato što su državne firme. Ali se mora priznati da oni imaju najbolje i najiskusnije inženjere.

On tvrdi da nijedna odluka Komisije za zaštitu ponuđača nije ignorisana, već da je posle svake njihove intervencije i zamerke ponovo raspisivan tender. On takođe negira da je tehnička kontrola i projektovanje navedenih deonica prema bugarskoj granici dodeljivana bez tendera. Javna nabavka je, tvrdi on, sprovedena po pozivu, u skladu za zakonom. Na pitanje kako će to objasniti evropskim institucijama, on kaže da će im poslati svu dokumentaciju koja teži oko pet kilograma, pa neka procene.

Milica Trifković je sličan problem imala i sa Ministarstvom za NIP, koje je u septembru prošle godine raspisalo tendere za projektovanje deonica Preljina – Pojate i Novi Pazar – Aljinovici.

– Naša ponuda je bila znatno povoljnija nego drugih učesnika i jedina kompletna. Eliminisani smo zato što naš partner iz Hrvatske nije imao potvrdu da u poslednje dve godine nije osuđivan, ali je dostavio potvrdu da nikada nije osuđivan. Posao je dobio CIP. Potom je Komisija za zaštitu prava 14. decembra zahtevala da se ta dva tendera dodele „Geoputu”, ali smo dobili pisani odgovor od ministarke Kalanović da je tender poništen zbog nedostatka novca i da niko nije izabran – navodi direktorka „Geoputa”.

U Ministarstvu za NIP kažu za „Politiku” da bankarska garancija ove firme nije ispunjavala sve uslove iz konkursnih uslova, za člana grupe „Institut IGH” iz Zagreba, sa kojom su nastupali zajedno, nije dostavljen dokaz da im nije izrečena pravosnažna sudska ili upravna mera zabrane obavljanje delatnosti i nije dostavljena potvrda o izvedenim radovima na propisanom obrascu.

– Iz navedenih razloga ponuda „Geoputa” je odbijane kao neispravna. To je bio razlog za odbijanja ponude. Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je, nakon žalbe „Geoputa”, donela rešenje kojim nalaže Ministarstvu da ponovo preispita sve ponude uključujući i ponudu „Geoputa”, a ne da se posao dodeli „Geoputu”.

Na žalost, u 2010. godini rebalansom budžeta, Ministarstvu za NIP su smanjena sredstva za oko 3,3 milijarde dinara. To je značilo ukidanje svih projekata čija realizacija nije započeta u 2010. Zbog toga je doneta odluka da se i ova javna nabavka obustavi. Budući da je stav Ministarstva za NIP, od samog njegovog osnivanja, da je dobra tehnička priprema projekta osnov za uspešnu realizaciju, projektanti za ova dva puta će biti izabrani na nekom od narednih tendera – navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva za NIP.

Marijana Avakumović

objavljeno: 03.02.2011.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tenderi za autoputeve stigli do EU

Izvor: B92, 03.Feb.2011, 11:50

Beograd -- Preduzeće "Geoput" žali se evropskim institucijama na korupciju u izgradnji puteva po Srbiji. Nadležni u Beogradu tvrde da je sve po zakonu...Projektantska kuća "Geoput", koja je prema tvrdnjama direktorke ovog preduzeća Milice Trifković, nepravedno eliminisana sa 22 tendera za projektovanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.