Tekstilnoj industriji dve mlrd. USD

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tekstilnoj industriji dve mlrd. USD

Beograd -- U tekstilnu industriju u Srbiji do sada je uloženo oko dve milijarde dolara stranih investicija, kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Sekretar udruženja PKS za tekstil, kožu, odeću i obuću Vesna Vasiljević je kazala da tekstilna industrija u Srbiji ima veliki potencijal, da se srpski dizajn i kvalitet poštuje i ceni u Evropskoj uniji.

Ona je dodala da postoji mogućnost da proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji počne i velika modna kuća iz Velike Britanije "Maks end Spenser" o čemu će se u maju voditi razgovori.

Inače, pre dva meseca i italijanska tekstilna kompanija Beneton potpisala je sporazum o otvaranju fabrike u Nišu u koju će investirati 43,2 miliona evra. Beneton je porodična kompanija osnovana 1965 godine i jedna je od najvećih grupacija iz oblasti modne tekstilne industrije, prisutna u 120 zemalja.

Vasiljević smatra da država treba da se okrene domaćim potencijalima i subvencioniše domaće preduzetnike, kao i da je budućnost investiranja u dokapitalizaciji srpskih kompanija i zajedničkim ulaganjima domaćih i stranih investitora.

Ona je podsetila da je u 2010. godini tekstilna industrija zabeležila izvoz od 800 miliona dolara i dodala da bi ta cifra bila daleko veća da nisu prošle godine poništene privatizacije četiri velike tekstilne fabrike - Prvi maj iz Pirota, Niteks iz Niša, Javor Ivanjica i Rudnik iz Gornjeg Milanovaca.

Prema njenim rečima, jeftina radna snaga ne bi smela da se koristi kao prvi argument u pregovorima sa stranim investitorima, jer, kako je istakla, "ukoliko oborimo cenu rada naših proizvođača danas, biće potrebno da prođu godine i godine da bi cena rada mogla biti iskorigovana".

Vasiljević je podsetila da su u Srbiji trenutno prisutne mahom italijanske tekstilne komapnije, Kalcedonija, Falke, Pompeja, Golden Lejdi koje se bave proizvodnjom čarapa i donjeg rublja.

Ona je istakla da su te četiri kompanije prebacile celokupnu proizvodnju na srpsko tržište jer su zainteresovane da preko naše zemlje izvoze u SAD sa kojima Srbija ima Status najpovlašćenije nacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.