Tanja Miščević: Poglavlja će biti otvorena

Izvor: N1 televizija, 17.Jul.2016, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanja Miščević: Poglavlja će biti otvorena

Šefica tima za pregovore s Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da će poglavlja 23 i 24 u ponedeljak biti otvorena i da je insistiranje Hrvatske da Srbija promeni zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine bilateralan zahtev za koji nije postignut konsenzus u Evropskoj uniji.

"To je bilateralni zahtev, jer konsenzus da se tako nešto traži od Srbije nije postignut na nivou EU. Podsećam, to je dugo bio predmet razgovora izmedju 27 država članica >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Unije, s jedne strane, i Hrvatske, s druge strane", rekla je Tanja Miščević za Politiku.

Ona je navela da takav dogovor postignut, jer "nema prava u ovoj oblasti u EU, kao i zbog toga što znatan broj država članica na isti način kao Srbija reguliše nadležnost za procesuiranje ratnih zločina".

"Od početka smo tvrdili da je to pitanje za bilateralne razgovore, pa će, nadam se, u tom kontekstu razgovori biti i nastavljeni", navela je Miščević.

Tanja Miščević kazala je da će poglavlja ipak biti otvorena u Briselu.

"Posle ovoga, stvari u pregovaračkom procesu nikako ne bi smele da budu iste kao pre otvaranja ova dva poglavlja za pregovore. To je znak da idemo dalje", ocenila je ona.

Tanja Miščević je navela da su poglavlja 23 i 24 "svojevrsni ključ procesa pristupanja".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.