Tanja Miščević: Lakše do EU ako promenimo mentalitet

Izvor: Kurir, 06.Mar.2014, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanja Miščević: Lakše do EU ako promenimo mentalitet

Glavni srpski pregovarač sa Briselom smatra da do uvođenja viza neće doći, ali da Srbija treba ozbiljnije da radi na smanjenju broja azilanata

BEOGRAD - Proces pristupanja Evropskoj uniji može da se iskomplikuje, ukoliko ne promenimo sopstveni mentalitet, ocenila je Tanja Miščević, glavni pregovarač s >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EU.

Ona smatra da do uvođenja viza neće doći, ali da Srbija treba ozbiljnije da radi na smanjenju broja azilanata. "Sa datumom za naše članstvo u EU neću licitirati, ali ono što je važno je da mi moramo sada da stavimo sve svoje potencijale u funkciju ispunjenja uslova koje Brisel od nas traži", rekla je Miščevićeva.

Ona je ocenila da će za to biti potrebno "znanje koje imamo, ali koje moramo da kanališemo"."Pored našeg znanja pomoći će nam i iskustva drugih zemalja koje su taj put već prošle. Međutim, taj proces može da se iskomplikuje, ukoliko ne promenimo sopstveni mentalitet. To znači da moramo pronaći način da svako od nas bude u svemu konkurentan", rekla je šefica Kancelarije za evropske integracije.

Miščevićeva je rekla i da iz Brisela ne očekuje nikakva dodatna uslovljavanja, ali da će svakako biti "pojašnjavanja uslova za ono što nas čeka i na šta, nažalost, nismo obraćali isuviše pažnje".

"Zaboravljamo da, pored političkih, postoji strašno mnogo ekonomskih i tehničkih problema koje moramo da prevaziđemo, tako da postanu deo naše stvarnosti. Kada to postanu, onda ćemo shvatiti da nisu samo pisani za nas, već da su deo obrasca po kome funkcioniše EU", smatra Miščevićeva.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.