Talasi izbeglica mogući iz još tri pravca

Izvor: Politika, 08.Nov.2015, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talasi izbeglica mogući iz još tri pravca

Šezdeset miliona izbeglih i raseljenih u svetu najveći je ikad zabeležen u istoriji, a stručnjaci procenjuju da će narednih godina i dalje rasti

U Nemačkoj i Švedskoj gore migrantski kampovi, Hrvatska i Slovenija razmenjuju diplomatske šamare zbog prebacivanja izbeglica iz jedne države u drugu, podižu se ograde na granicama, angažuju dodatne policijske i vojne snage u zemljama u koje su nekada građani EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ulazili samo s ličnom kartom. Evropa već gubi tlo pod nogama pred talasom migranata, ali onespokojava to što stručnjaci upozoravaju da je ovo tek početak, navedeno je u članku objavljenom u „Njujork tajmsu”. Broj izbeglica koje žele da se domognu Starog kontinenta ne treba meriti stotinama hiljada, već milionima, napisao je nedavno na svom tviter nalogu Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta. Iako smo već sa neverovatnih 60 miliona izbeglih i raseljenih u svetu dosegli brojku prvi put zabeleženu u istoriji, prognoze kažu da smo, u stvari, tek na početku te crne statistike i da će u godinama koje dolaze broj izbeglih rasti. Ne nazire se kraj ratnih sukoba u Siriji ili Avganistanu, neizvesno je hoće li militantne grupe koje haraju Bliskim istokom i severnom Afrikom, poput Islamske države ili Boko Harama, konačno biti zbrisane ili će, naprotiv, još više ojačati, a tek je na dugom štapu kada će u zemljama godinama razaranim unutrašnjim i spoljnim ratovima i sukobima poput Iraka, na primer, biti moguće voditi normalan, pristojan život.

Piše: Jelena Čalija

Opširnije u štampanom i digitalnom izdanju

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.