Tadić sutra s Pahorom i Kosorovom

Izvor: B92, Tanjug, 04.Mar.2010, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sutra s Pahorom i Kosorovom

Ljubljana -- Predsednik Srbije Boris Tadić će se u petak sresti sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor i slovenačkim premijerom Borutom Pahorom.

Susret će biti neformalne prirode i namenjen zbližavanju stavova povodom predstojeće konferencije o zapadnom Balkanu, koju organizuju Slovenija i Hrvatska i koja će se održati 20. marta na Brdu kod Kranja. Konferencija će se odvijati pod naslovom "Zajedno za Evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uniju: doprinos zapadnog Balkana evropskoj budućnosti".

Kako saopštava kabinet slovenačkog predsednika Vlade, Borut Pahor, Jadranka Kosor i Boris Tadić će se sresti u petak po podne, u Sloveniji, u gradu Ptuju.

Kabinet slovenačkog premijera dodaje i da će posebna pažnja na sutrašnjem susretu predsednika Tadića sa Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom biti posvećena povećavanju privredne saradnje između tri države i razmeni mišljenja povodom mera za izlazak iz privredne krize.

Domaćin, slovenački premijer Borut Pahor je danas, nakon sednice vlade, izjavio da misli "da će sutrašnji susret sigurno biti nešto posebno", kao i da u sva tri kabineta, u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, vlada optimističko raspoloženje povodom "značaja tog susreta za bezbednost i blagostanje ljudi".

"Želeo bih da susret doprinese tome da se lideri triju vlada i država medjusobno dobro razumeju, jer je to važno za razumevanje u celom regionu", rekao je Pahor u Ljubljani i dodao da će sutrašnji susret biti namenjen prilikama koje proizilaze iz činjenice da Slovenija, Hrvatska i Srbija sve ubrzanije rešavaju medjusobna otvorena pitanja.

"Želimo da se, na susretu, dotaknemo i nekih aktuelnih pitanja u odnosima koji vladaju u ovom delu Evrope i na kraju krajeva da pogledamo prilike za privrednu saradnju izmedju tri zemlje", rekao je Pahor.

Slovenački mediji, povodom sutrašnjeg susreta, podsećaju da je slovenački ministar spoljnih poslova, Samuel Žbogar, nedavno najavio da će pored predsednika Srbije, Borisa Tadića, na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, biti prisutan i kosovski predsednik, Fatmir Seljdiu, ali da je Beograd kasnije upozorio da se ne protivi učešću Kosova na regionalnim susretima, ali samo pod uslovom da se predstavlja kao "Kosovo-Unmik".

Sa druge strane, predsednik Kosova, Fatmir Seljdiu izjavljuje da će učestvovati na pomenutom konferenciji samo kao predstavnik suverene i nezavisne države Kosovo i to pod tim imenom.

Zbog toga slovenački mediji sutrašnji, neočekivani, susret premijera zemalja organizatorki konferencije, Slovenije i Hrvatske, sa predsednikom Srbije, Borisom Tadićem vide kao sastanak na kome će se mahom tražiti kompromisno rešenje, koje će omogućiti da konferenciji na Brdu kod Kranja prisustvuju predstavnici i Srbije i Kosova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbrka kod Kranja

Izvor: RTS, 03.Mar.2010, 17:14

Kabinet Hašima Tačija tvrdi da je nekadašnji komandant OVK na konferenciju o Zapadnom Balkanu pozvan kao premijer Kosova. Srbija se ne protivi učešću kosovskih zvaničnika na regionalnim sastancima ako budu predstavljani kao UNMIK-Kosovo. ..Kosovski premijer Hašim Tači pozvan je da kao premijer...

Nastavak na RTS...

Tadić sutra u Sloveniji s Pahorom i Kosorovom

Izvor: SrbijaNet.rs, 04.Mar.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić sastaće se sutra popodne u Ptuju sa premijerima Slovenije i Hrvatske, Borutom Pahorom i Jadrankom Kosor, javile su agencije STA i Hina. Za sada nije poznato da li će to biti trojni sastanak ili će se Tadić, Pahor

Nastavak na SrbijaNet.rs...

TADIĆ NA TROJNOM SASTANKU

Izvor: Kurir, 04.Mar.2010

LJUBLJANA, 04. mart 2010. (FoNet) - Predsednik Srbije Boris Tadić učestvovaće sutra popodne u Ptuju na trojnom sastanku sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom i premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor, javljaju slovenački i hrvatski mediji. Iz kabineta slovenačkog premijera najavljeno da će teme...

Nastavak na Kurir...

"Trojka" o Balkanu

Izvor: Večernje novosti, 04.Mar.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić sastaće se u petak u Ptuju sa premijerima Slovenije i Hrvatske, Borutom Pahorom i Jadrankom Kosor i sa njima razgovarati o konferenciji o zapadnom Balkanu, koja će biti održana na Brdu kod Kranja.

Nastavak na Večernje novosti...

Danas susret Tadića, Pahora i Kosor

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Mar.2010, 09:16

U Ptuju će se danas sastati predsjednik Srbije Boris Tadić i premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor. Na tom neformalnom sastanku će, kako je najavljeno, biti razgovarano o konferenciji o podršci jugoistočnoj Evropi koju organizuju Hrvatska i Slovenija 20. marta na Brdu kod...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.