Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić preneo Renu da je strateški cilj Srbije ulazak u EU

NJUJORK - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom u Njujorku istakao da je ulazak Srbije u Evropsku uniju naš glavni strateški cilj, koji nije izmenljiv.

Prenoseći detalje sastanka sa komesarom Renom, Tadić je za Radio televizju Srbije rekao da je naišao na veoma pozitivnu reakciju evropskog zvaničnika.

Predsednik je ocenio da deblokada Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne zavisi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od Olija Rena i Evropske komisije, već od jedne zemlje, Holandije, koja ga blokira.

Poseta

On je najavio je da će ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen uskoro posetiti Srbiju i da do tada, kako je naglasio, treba biti uzdržan od bilo kakvih komentara.

"Naišli smo na dobru reakciju evropskog komesara,sačekaćemo neke izbore u EU, i već u oktobru i novembru imaćemo jasniju situaciju", rekao je Tadić.

Srpski predsednik je rekao da na sastanku sa Renom bilo reči i o predstojećem referendumu u Irskoj, tema je bila i region, ekonomska situacija, ali i promene zakonodavstava u Srbiji.

"Tema je bila čitav region, ne samo Srbija, već i sve zemlje zapadnog Balkana, ekonomska situacija, promena našeg zakonodavstva, stvaranje ambijenta koji je blizak evropskom ambijentu i koji ubrzava proces integracija", rekao je Tadić.

"Mislim da se nakon današnjih razgovora sa evropskim kolegama sasvim jasno potvrđuje da se jednostrana primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Srbije može pokazati kao izuzetno korisna za ubrzane evropskih integracija i skraćivanje opšteg toka prema Evropi", rekao je Tadić.

Razgovori

Predsednik Tadić je rekao da je tokom dana imao i nekoliko kratkih razgovora sa predsednicima Hrvatske, Makedonije i zvaničnicima Bosne i Hercegovine, sa kojima je razmotrio nivo bilateralne saradnje i neka otvorena međudržavna pitanja.

"Verovatno ćemo se videti i sa kineskim prijateljima. Ovo je prilika da sretnemo predstavnike svih onih država koje su jako bitne kada je reč o našem procesu evropskih integracija, ekonomskoj situaciji i direktnim stranim investicijama, ali i pitanju dalje politike odbrane drzavnog integireta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije se danas nakratko sastao i sa predsednikom Vlade Turske Taipom Erdoganom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao o predstojećoj poseti predsednika te države Beogradu, zakazanoj za 26. oktobar.

Predsednik Srbije danas će u Njujorku, na univerzitetu Kolumbija, održati i predavanje na temu "Prilika u vreme krize: Konsolidovanje evropske budućnosti na zapadnom Balkanu".

Tadić će se Generalnoj skupštini UN obratiti u petak, a danas je govorio na okruglom stolu o klimatskim promenama, održanom u okviru Generalne skupštine UN.

Sporazum

"Potreban nam je novi klimatski sporazum u 2009. godini sa jasno definisanim dugoročnim i srednjoročnim ciljevima i zadacima koji će obezbediti kontinuitet nakon 2012. godine na putu ka čistoj, zelenijoj i odrrrivoj globalnoj ekonomiji", istakao je Tadić.

U izjavi za RTS predsednik Srbije je rekao da je "ovo poslednja generacija, koja ima šansu da nešto učini".

Taj sporazum bi, prema njegovim rečima, trebalo da predvidi ograničenje rasta emisije štetnih materija u svim zemljama u razvoju.

On je rekao da bi sve aktivnosti u tom pravcu u zemljama u razvoju morale da imaju u vidu njihove potrebe za dostizanje održivog ekonomskog rasta i za iskorenjivanje siromaštva.

Srbija podržava novi sporazum o klimatskim promenama koji će obezbediti investicije, stimulisati inovacije i omogućiti globalno širenje tehnologija, znanja i iskustva, zaključio je Tadić, izrazivši nadu da će novi sporazum biti adekvatan odgovor na pretnju klimatskom sistemu i čovečanstvu.

Predsedavajući

Srbija je aktuelni predsedavajući Programom UN za životnu sredinu, telom svetske organizacije za pitanja životne sredine.

Predsednik Srbije u Njujorku će tokom zasedanja Generalne skupštine UN imati niz susreta sa stranim zvaničnicima.

Tadić će sutra prisustvovati prijemu koji, povodom zasedanja Generalne skupštine, priređuje američki predsednik Barak Obama.

Predsednik Srbije je u ponedeljak boravio u Klivlendu gde se sastao sa komandantom Nacionalne garde Ohaja Gregorijem Vajtom, guvernerom te države Tedom Striklendom, senatorom Džordžom Voinovićem i predstavnicima srpske dijaspore u SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.