Tadić i Sarkozi potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu

Izvor: Blic, 08.Apr.2011, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Sarkozi potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu

PARIZ - Predsjednici Srbije i Francuske Boris Tadić i Nikola Sarkozi potpisali su u Parizu Političku deklaraciju koja ističe značaj predstojećeg pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i predstavlja novi podstrek prijateljskim vezama i poverenju između dve države.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, nakon susreta sa šefom francuske države Nikolom Sarkozijem, da poseta Francuskoj predstavlja prekretnicu u odnosima Beograda i Pariza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i tačku posle koje učlanjenje Srbije u EU može da ide mnogo brže.

Tadić je rekao da očekuje podršku Francuske za dobijanje statusa kandidata i određivanje datuma početka pregovora za članstvo u EU. On je dodao da Srbija pre toga mora da ispuni svoje obaveze iz Akcionog plana, dovrši reformu pravosuđa i okonča saradnju s Haškim tribunalom.

"Poseta je okončana potpisivanjem Sporazuma o strateškom partnerstvu koja podrazumeva saradnju u oblasti evropskih integracija, ekonomsku saradnju, sa francuskim investicijama u srpsku ekonomiju i zajedničke napore na izgradnji infrastrukture u Srbiji", naglasio je Tadić.

Prema Tadićevim rečima, strateško partnerstvo između dve zemlje podrazumeva saradnju u oblasti evropskih integracija, modernizaciju srpske administracije i obuku ljudi koji rade u državnim institucijama, kao i saradnju u oblasti odbrane u francuskim visokim vojnim školama, gde se školuju naši oficiri.

Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će se tokom narednih meseci pronaći saglasni modaliteti finansiranja i izgradnje metroa u Beogradu, istakavši da bi to bio "konkretan spomenik naše saradnje".

Tadić je rekao da je izuzetno zadovoljan posetom Francuskoj, dodavši da je ovo bila prilika da se obnove stara prijateljstva i stara savezništva.

Sarkozi: Francuska će se zalagati za članstvo Srbije u EU

Francuski predsednik preneo je danas svom srpskom kolegi da Francuska u potpunosti podržava evropsku perspektivu Srbije i da će se zalagati za njeno članstvo u EU, saopšteno je iz Sarkozijeve kancelarije posle razgovora dva lidera.

"Srbija nema boljeg zastupnika u Evropi za promovisanje njenog ulaska", rekao je Sarkozi, navodi se u saopštenju.

On je takođe podvukao koliko je značajno da Srbija nastavi svoje reforme da bi unapredila pravnu državu i da sve učini da budu uhapšeni haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić.

"To je važan element koji će EU uzeti u obzir", istakao je Sarkozi.

Francuska kompanija u trci za izgradnju metroa u Beogradu

Predsednik Francuske saopštio je danas da je projekat izgradnje metroa u Beogradu u Sporazumu o strateškom partnerstvu Srbije i Francuske i da ostaje da se postigne dogovor o finansijskim modalitetima.

Prema saopštenju Jelisejske palate, francuska kompanija Alstom je u trci za izgradnju prve linije beogradskog metroa, za iznos od oko 1-1,2 milijarde evra.

"To je u sporazumu, ali preostaje dogovor o finansijskim modalitetima izgradnje metroa, navedeno je u saopštenju.

Tadić je ocenio da bi izgradnja metroa uz pomoć Francuske bila trajni izraz bliskosti dva naroda, pored Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Predsednik Srbije je ukazao na činjenicu da je ovo prva zvanična bilateralna poseta nekog šefa srpske države posle 100 godina, te da su susreti koje je tokom tri dana imao sa francuskim državnicima bili prilika da se obnovi staro prijateljstvo i staro savezništvo.

Tadić položio vence na Trijumfalnoj kapiji i groblju Tije

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji se nalazi u poseti Francuskoj, položio je danas venac na Trijumfalnoj kapiji u Parizu. Na vencu je na francuskom jeziku napisano: "Besmrtnim herojima Francuske - predsednik Republike Srbije Boris Tadić".

Po dolasku Tadića pred Trijumfalnu kapiju intonirane su himne Srbije i Francuske, a Tadića su dočekali pripadnici Garde i francuski veterani.

Polaganje venca pratilo je i nekoliko stotina građana, a ovom činu su prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, ministri spoljnih poslova i odbrane Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac, kao i ambasador Srbije u Parizu Dušan Bataković. Tadić je položio venac i srpskim vojnicima na groblju Tije.

Povezane vesti: Tadić: EU je "prirodna sudbina" za Srbiju Tadić sa premijerom Francuske Dvojici francuskih gardista pozlilo dok su čekali Tadića Tadić u Parizu: Očekujemo kandidaturu Tadić sa Sarkozijem u petak u Jelisejskoj palati
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Pariz

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.