Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Klaus:Za Srbiju jednaki uslovi kandidature

PRAG - Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, da Evropska unija ne bi trebalo Srbiji da postavlja uslove koji nisu važili za druge zemlje kandidate za članstvo.

"Smatram da za Srbiju treba da važe jednaki uslovi kao za sve druge zemlje kandidate i da joj se ne postavljaju uslovi koje drugi nisu imali", rekao je Klaus.

On je na zajedničkoj pres >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << konferenciji u zamku Lane, kraj Praga, gde je, uz najviše državničke počasti dočekao srpskog predsednika, naglasio da ima puno razumevanje za ambicije Srbije da postane članica u EU.

"Pružićemo punu pomoć Srbiji na tom putu", rekao je Klaus.

Predsednik Tadić je rekao da Srbija želi da postane članica Evropske unije i da je jasno da to ne može da se dogodi "sutra, već kada se završi proces reformi".

"Realni smo, a znamo i za unutrašnje probleme EU", primetio je Tadić.

On je ukazao da je pridruživanje Srbije od značaja ne samo za našu zemlju, već i za Uniju, jer će, kako je istakao, integracija Srbije u EU predstavljati stabilnost za sve zemlje zapadnog Balkana, a to znači i za zemlje Unije.

Tadić je podsetio na veliko prijateljstvo između srpskog i českog naroda i izrazio očekivanje da ono u budućem periodu treba da bude obogaćeno još boljom saradnjom u politici, ekonomiji, kulturi i nauci.

Današnji sastanak je, inače, jedan u nizu redovnih susreta i razmena mišljenja dva predsednika.

Domaćini su u čast predsednika Tadića u rezidenciji za ovu priliku specijalno izložili fotografije Kralja Aleksandara Prvog Karađorđevića i nekadašnjeg predsednika Češke Tomaša Masarika, kao i sporazum poznat kao Mala Antana iz 1920. godine, koji su tada potpisali Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenanaca i Čehoslovačka.

Tadić je češkom presedniku poklonio ram sa motivima iz crkve Kralja Milutina sa Hilandara, dok je Tadićeva supruga Tatjana, koja ga prati u poseti, supruzi češkog lidera Liviji Klaus poklonila drvenu kutiju za nakit, sa motivima Dušanovog zakonika iz DžV veka.

Predsednik Srbije i njegova supruga su u knjigu utisaka upisali:"U ime velikog prijateljstva našeg naroda i u ime nase budućnosti i sećanja na velikog Tomaša Masarika. Za Češku i Srbiju".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.