Tadić: Sada mi gledamo EU u oči

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Sada mi gledamo EU u oči

Beograd -- Sledeći korak u evrointegracijama Srbije su sticanje statusa kandidata i dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Uniji, izjavio Boris Tadić.

"Mi sada gledamo EU u oči da vidimo da li ispunjava svoja obećanja", poručio je Tadić u utorak uveče otvarajući dvodnevnu konferenciju "Političko obrazovanje u tranziciji", koju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povodom petnaestogodišnjice rada u Srbiji organizuje nemačka Fondacija "Fridrih Ebert".

Predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da nije bilo nikakve pogodbe sa Briselom, ali da će Srbija ispuniti svoj deo posla za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Uniji.

"Mislim da sam rekao, mi Vas sada gledamo u oči da vidimo da li ispunjavate svoja obećanja. Nikakvog pogađanja nije bilo. Mi imamo samo obećanje da će svako u ovom procesu integracija Srbije u EU i zemalja zapadnog Balkana u EU uraditi svoj deo posla", kazao je on.

Tadić je ocenio i da je za Srbiju dobijanje datuma pregovora prelomni trenutak jer je od tog trenutka proces evropskih integracija nepovratan. On tvrdi da opozicione stranke nemaju iskustva da dovrše proces integracija Srbije u EU.

"Nemaju iskustvo u procesu integracija, nemaju nikakvo iskustvio kada su u pitanju evropske institucije i nisu se bavili dve decenije tim pitanjem. Bave se tim poslom godinu dana. Verovatnoća da te stranke uvedu u Srbiju u EU je ravna nuli", smatra predsednik Srbije.

Tadić je rekao da će Srbija doneti čitav set zakona u skladu sa Akcionim planom Vlade Srbije, ali da je odluka na Evropskoj komisiji u oktobru i šefova država EU u decembru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.