Tadić: Odustajanje od EU bilo bi katastrofa

Izvor: Studio B, 03.Sep.2011, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Odustajanje od EU bilo bi katastrofa

Lider Demokratske sranke i predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da bi odustajanje od evrointegracija imalo katastrofalne posledice po buduće generacije i urušilo šanse države da se bori za svoje interese.

Tadić je, govreći na sednici Glavnog odbora DS, istakao da Srbija koja nema visoku dinamiku razvoja, čemu je preduslov približavanje EU, nema nijednu šansu da odbrani ijedan nacionalan interes.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
DS, kako je naglasio, ima nezamenljivu ulogu u sprovođenju takve politike, i njena pobeda na izborima sledeće godine biće, kako je kazao, preduslov nastavka politike evrointegracija i odbrane interesa Srbije.

"Naša vrlina je to što znamo kojim putem treba da idemo dalje. Projekat modernizacije Srbije i integracije u EU je jedina realistična mogućnost i boljih rešenja nema", objasnio je Tadić.

On je poručio da svi koji kasne u procesu evrointegracija dobijaju viši nivo zahteva, i da Srbija zato ne treba da se žali na realnost, već da treba da požuri u približavanju EU.

"Uveren sam da ćemo moći da pronađemo rešenja, to nije nerealistično uprkos svim problemima sa kojima se suočavamo.

To ne zavisi sve od nas već i od globalnih kretanja, ali možemo da uradimo naš domaći zadatak", rekao je Tadić.

"Srbija ne sme da zaustavi proces evrointegracja, ako bi izašla iz tog procesa građani i država bi platili najveću moguću cenu. Otežavajuća okolnost je to što se Evropa suočava sa ozbiljnim problemima i politika proširenja ne podržava kao u prošlosti proces proširenja", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, stranke koje predlažu da se Srbija odrekne članstva u EU da bi zaštitila interese na Kosovu prećutkuju da se odricanjem od EU Srbija odriče i od kapacitet da brani svoje interese, uključujući i interese na KiM.

Kada je reč o Kosovu, Tadić je članovima GO DS preneo da je upozorio evropske sagovornike da svaka uporeba sile trenutno vodi u krizu i da onaj ko poseže za nasiljem, pod bilo kojim izgovorom, snosi i svu odgovornost.

"Od građana srpske nacionalnosti na Kosovu zatevam da pokažu odgovornost i bilo kakav scenario na severu Kosova mora da podrazumeva mir i mirnu reakciju. Verujem da je moguće mirno rešenje. Srbija na svaku provokaciju silom mora da odgovori mirom, a ne kontranasiljem", poručio je Tadić.

On je od svih učesnika u političkoj krizi na Kosovu zatražio da preuzmu svoj deo odgovornosti i budu svesni postojanja crvene linije sa čije je jedne strane mir, a sa druge rat i nasilje.

"To je jedini mogući pristup. Srbija ne želi rat i nasilje, već da političkim procesom dijaloga kreira prostor trajnog mira na zapadnom Balkanu. Svako drugo rešenje vodi nas u sunovrat", rekao je Tadić.

"Zahvalan sam velikim silama i činiocima u međunarodnoj politici kao što su Rusija i Kina zbog podrške u ovom procesu, ali moramo dobiti i podršku od SAD i najvećih zemalja EU i da budemo svesni da podrška koju smo obezbedili nije dovoljna", rekao je Tadić.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju, Tadić je rekao da će, bez obzira na veoma teške prilike u kojima je vlada premijera Mirka Cvetkovića funkcionisala, ona iza sebe ostaviti velike rezultate.

"Ne možemo u teškim okolnostima rešiti sve probleme, i kada smo rekli kriza je šansa nismo mislili da ćemo živeti u blakostanju već da je to prilika da rešimo neke probleme koje decenijama nismo rešavali. Sada je prilika da rešimo problem nedostatka ekonomske i administrativne koordinacije", objasnio je Tadić.

"Gde god predstavnici DS rade u administraciji oni imaju zadatak da pronalaze rešenja u skladu sa zakonom a ne da sede u foteljama, koji su nedodirljivi i koji tumače zašto nešto ne može. Zadatak vam je da nađete kako nešto može. Zadatak vam je da pronađete put za život", poručio je Tadić svojim stranačkim kolegama.

Funkcioneri DS, pogotovo oni na lokalnom nivou, prema Tadićevim rečima imaju i obavezu da se bore protiv partokratije, koju, kako je primetio, građani Srbije katkad s pravom spočitavaju današnjoj generaciji političara.

Tadić je članovima stranke preneo sadržaj žalbi građana koji mu se obraćaju pismima, negudujući između ostalog što se partijski funkcioneri ponekad ponašaju kao sudska vlast.

"Kada građani kažu da postoji partokratija oni na to misle. Čak i kada na primer učinimo veliki napor da departizujemo javna preduzeća, građani se s pravom ljute i ne mogu da podnesu pristup u kojem lokalni fukcioneri stranaka tumače šta može a šta ne može pokrivajući se političkim autoritetom stranke", rekao je Tadić.

Sednica GO DS počela je sa satom zakašnjenja, a zamenik predsednika stranke Draga Djilas saopštio je da su novi članovi Glavnog odbora Milica Delević, Branko Radujko, Vida Ognjenović, Predrag Ejdus i Savo Milošević.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.