Ne smemo stati na putu ka EU

Izvor: RTS, 03.Sep.2011, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne smemo stati na putu ka EU

Srbija ne sme da zaustavi evrointegracije, jer su one uslov za pronalaženje rešenja za Kosovo i Metohiju, rekao predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, na sednici Glavnog odbora DS-a.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da Srbija ne sme da zaustavi proces >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evropskih integracija, jer su one uslov za pronalaženje praktičnog rešenja za problem Kosova i Metohije.

Na sednici Glavnog odbora DS, Tadić je rekao da nema pravog i dobrog rešenja za Kosovo, ali da će Srbija nastaviti da rešava konflikte u interesu svih.

"Ako bi Srbija izašla iz procesa evropskih integracija platila bi najveću moguću cenu", rekao je Tadić i naveo da bi svako drugo političko opredeljenje smanjilo mogućnost razvoja zemlje, a samim tim i mogućnosti otvaranje novih radnih mesta.

Srbija ne treba da podstiče iluziju da će moći još jedan konflikt da unese u Evropsku uniju, kaže predsednik DS i dodaje da se sada postavlja pitanje, koje su to crvene linije koje Srbija ne sme da pređe.

Tadić ističe da mu je važno da građani znaju kakva je realna situacija, kao i da sa legalnim i legitimnim interesima Srbije na Kosovu i Metohiji, ni u godinama koje dolaze, neće biti bolja. Zato, kaže Tadić, potrebna je brzo tražiti rešenja.

"Sad se postavlja da li je Srbija zarad ubrzanja pregovora za članstvo u EU spremna da se odrekne svojih interesa na Kosovu i Metohiji. Ja sam svojim sagovornicima rekao da ne", izjavio je Tadić.

Predsednik Srbije veruje da je moguće pronaći praktična rešenja i da su Srbiji potrebni novi principi u nastavku pregovora o Kosovu i o pridruživanju Uniji.

"Zbog toga bilo kakvo odustajanje od evrointergacija značilo bi da mi smanjujemo verovatnoću rešavanja kosovskog pitanja. Sad će reći građani da je to mnogo komplikovana situacija, ali ja ne mogu da kreiram idealan svet. Svet nikad nije bio ni idealan ni pravedan. Odustajanje od evropskim integracija katastrofalne posledice za budućnost generacije u našoj zemlji", rekao je Tadić.

Tadić je poručio da svi koji kasne u procesu evrointegracija dobijaju viši nivo zahteva, i da Srbija zato ne treba da se žali na realnost, već da treba da požuri u približavanju EU.

"Uveren sam da ćemo moći da pronađemo rešenja, to nije nerealistično uprkos svim problemima sa kojima se suočavamo. To ne zavisi sve od nas već i od globalnih kretanja, ali možemo da uradimo naš domaći zadatak", rekao je Tadić.

"Srbija koja nema međunarodni politički legitimitet, Srbija koja je ekonomski slaba i koja nema dinamiku razvoja nema nikakve šanse da odbrani ni jedan nacionalni interes", rekao je Tadić.

Upotreba sile vodi u krizu

Kada je reč o Kosovu, Tadić je članovima Glavnog odbora preneo da je upozorio evropske sagovornike da svaka uporeba sile trenutno vodi u krizu i da onaj ko poseže za nasiljem, pod bilo kojim izgovorom, snosi i svu odgovornost.

"Od građana srpske nacionalnosti na Kosovu zatevam da pokažu odgovornost i bilo kakav scenario na severu Kosova mora da podrazumeva mir i mirnu reakciju. Verujem da je moguće mirno rešenje. Srbija na svaku provokaciju silom mora da odgovori mirom, a ne kontranasiljem", poručio je Tadić

Prema njegovim rečima, neke političke stranke u zemlji smatraju da država treba da se odrekne članstva u Uniji, ali ne kažu da li bi time Kosovo i Metohija bilo vraćeno u nadležnost Srbje.

"Naravno da ne bi. Odustajanje od EU smanjilo bi verovatnoću ostajanja Srbije na Kosovu", naglasio je Tadić i dodao da Srbija pored podrške Kine i Rusije, na čemu je zahvalan tim zemljama, treba da obezbedi i podršku SAD, Nemačke, Italije...

Prema njegovim rečima, dobra okolnost je ta što svaki predstavnik EU govori da je od izuzetne važnosti da Srbija postane članica EU i pored velikih teškoća sa kojima se Unija suočava.

Tadić je ponovio da Srbija neće ukinuti institucije na severu Kosova. "To sam jasno rekao i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, to nisu paralelne institucije, nego jedine institucije na severu Kosova koje omogućavaju život ljudima i to su institucije koje su demokratski izabrane", rekao je Tadić.

Kriminal - svetski problem

Predsednik je naveo i da je Angeli Merkel preneo da Srbija želi da statusno neutralni Euleks funkcioniše na celoj teritoriji Kosova i da želi nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Iz međunarodne javnosti usledio je argument da je uspostavljanje pravnog poretka na severu Kosova uslovljeno neverovatnim razmerama organizovanog kriminala, rekao je Tadić.

On je objasnio da na severu Kosova postoji organizovani kriminal u kojem učestvuju pojedinci i koji mora biti pobeđeni, ali da je on neuporedivo manjih razmera od kriminala u ostatku Kosova.

"Organizovani kriminal šverca droge u ostatku Kosova je svetski problem i on se razvija, a institucije Prištine nisu uspele da se izbore sa tim problemom", rekao je Tadić.

On je istakao da Srbija na svaku provokaciju mora odgovoriti mirom, jer sve drugo neće dovesti do ostvarivanja nacionalnih interesa.

"Upozoravam Srbe na severu Kosova i zahtevam od njih da bilo kakav scenario mora da podrazumeva mirno rešenje", rekao je predsednik Srbije i lider DS.

Tadić je uveren da će Srbija pronaći praktična rešenja i za Kosovo i Metohiju i za EU i za nastavak izgradnje infrastrukture i za nova radna mesta.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju, Tadić kaže da je zadovoljan rezultatima Vlade, ali traži bolju političku koordinaciju i efikasniju administraciju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Odustajanje od EU bilo bi katastrofa

Izvor: Studio B, 03.Sep.2011

Lider Demokratske sranke i predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da bi odustajanje od evrointegracija imalo katastrofalne posledice po buduće generacije i urušilo šanse države da se bori za svoje interese...Tadić je, govreći na sednici Glavnog odbora DS, istakao da Srbija koja nema visoku...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.