Tači: Okrenuti se budućnosti

Izvor: B92, 29.Avg.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Okrenuti se budućnosti

Vašington -- Premijer Kosova Hašim Tači, u autorskom tekstu u Vol strit džurnalu, ocenio da on i predsednik Srbije ne treba da propuste priliku da se okrenu budućnosti- EU.

Prema Tačijevoj oceni, poslednji događaji na severu Kosova i nastavak pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU pružaju priliku za prevazilaženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podela na Zapadnom Balkanu i napredak ka zajedničkom cilju, članstvu u EU.

"Verujem da smo stigli do presudnog trenutka u istoriji Zapadnog Balkana i da se celom regionu pruža prilika da konačno zatvori ovo poglavlje naše istorije ispunjeno nasiljem i previranjima", naveo je Tači u autorskom tekstu.

On je ocenio da je posle prošlogodišnjeg mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i odluke Beograda da uhapsi i izruči haškog optuženika Ratka Mladića došlo do "suštinskih promena" u politici na Balkanu, koje doprinose zajedničkom cilju svih zemalja

Zapadnog Balkana - članstvu u EU.

"Ovakav pozitivan razvoj događaja stvorio je jedinstvenu priliku koju sada moramo zajedno da iskoristimo. Pregovori koji počinju u petak u Briselu predstavljaju šansu da ubrzamo napredak ka zajedničkom cilju", naveo je Tači.

On je podsetio da je nemačka kancelarka Angela Merkel prošle nedelje u Beogradu izjavila da su normalizacija odnosa sa Prištinom i ukidanje paralelnih struktura na Kosovu ključ za napredak Srbije ka članstvu u EU i ponovo pozvao kosovske Srbe da se u potpunosti integrišu u multietničko Kosovo.

Tači je ocenio da je na severu Kosova tek počelo uspostavljanje zakona i normalnog života i da predstoji još mnogo posla, kao i da je "ključno" da međunarodna zajednica u potpunosti odigra svoju ulogu u tom procesu.

Uz ocenu da "taj poslednji korak ima ogroman značaj za Kosovo, Zapadni Balkan i Evropu", Tači je istakao da će "rešavanjem problema na severu Kosova i normalizacijom odnosa sa Srbijom biti okončano 20 godina oštrih podela i sukoba".

"Želimo da svim ljudima na Balkanu pružimo priliku da gledaju u budućnost. Predsednik Srbije Boris Tadić i ja ne smemo da propustimo tu priliku", zaključio je Tači u tekstu objavljenom u Vol strit džornalu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nastavak pregovora vodi u EU

Izvor: Beta, 29.Avg.2011

VAŠINGTON, 29. avgusta 2011. (Beta) - Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da poslednji dogadjaji na severu Kosova i nastavak pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU pružaju priliku za prevazilaženje podela na Zapadnom Balkanu i napredak ka zajedničkom cilju, članstvu u EU..."Verujem...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.