TRŽIŠTE Uvoz viška iz EU uništava domaći sir

Izvor: Blic, 14.Jun.2016, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRŽIŠTE Uvoz viška iz EU uništava domaći sir

Zbog ogromnih viškova na tržištu Evropske unije, u BiH se uvoze mlečni proizvodi, koji su i tri puta jeftiniji od domaćih.

Prema nekim procenama, Evropska unija ima viška tri milijarde litara mleka. To, ali i visoke subvencije za proizvodnju i izvoz im omogućavaju da svoje proizvode u BiH prodaju po dampinškim cenama.

Tako se na policama velikih tržnih centara, u poslednje vreme, može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naći tvrdi sir, uvezen iz Nemačke, po ceni od 4,99 KM po kilogramu. Isti taj sir doskora je koštao oko 15 KM.

Zbog toga, naglašavaju domaći proizvođači, na granici im se preko prelevmana mora uzeti bar deo subvencije i tim sredstvima pomoći domaća proizvodnja.

- Za kilogram sira je potrebno deset litara mleka, a to je šest maraka. Kada se uračuna prevoz i obrada, realna cena sa kojom se može izaći na tržište mora biti bar 10 KM. Isti su proračuni i za EU, tako da nije teško zaključiti kakav se to proizvod može dobiti za pet KM. Naš tvrdi sir je između 12 i 13 KM, a kupci se opredeljuju za proizvod koji je jeftiniji 10 pfeniga, a kamoli da neće za sedam, osam maraka – rekao je direktor i vlasnik Mlekare “Pađeni” Nenad Vukoje.

Dodaje da je nemoguće izdržati nelojalnu konkurenciju sa damping cenama.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede i ribarstva u Privrednoj komori RS Slavko Stevanović naglašava da se proizvođači hrane na tržištu BiH susreću sa znatno snažnijom konkurencijom iz zemalja okruženja i EU.

- Najizraženiji je problem kod proizvodnje mleka jer se proizvođači teško odlučuju na proizvodnju tvrdih i polutvrdih sireva. Razlog je i što na pozicioniranje ovih proizvoda u znatnijoj meri utiču već izgrađeni brendovi u zemljama EU. Međutim, ohrabruje činjenica da se u zadnje vreme popravlja struktura u proizvodnji mlečnih prerađevina, a za znatnije učešće proizvodnje polutvrdih i tvrdih sireva trebaće još dugo vremena – istakao je Stevanović.

U istom problemu su i proizvođači mesa, čija je proizvodnja skoro ugašena zbog jeftinog uvoza.

- Godinama već ukazujemo na probleme zbog visokosubvencionisanih uvoznih proizvoda, ali nikada ništa nije urađeno. Sa takvim cenama na našem tržištu ne možemo biti konkurentni – naglasio je predsednik Udruženja saveza poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Minimalna proizvodnja

Na tržištu BiH nedostaje domaćih sireva, i to pre svega tvrdih i polutvrdih. U 2015. godini u Republici Srpskoj, u ukupnoj proizvodnji mleka,  sirevi učestvuju sa 2,8 odsto, od čega se uglavnom proizvodi sveži sir. Polutvrdi i tvrdi sirevi se mnogo više proizvode u Federaciji BiH – istakao je Stevanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.