TEŽINA KRSTA KRIVICE JE NA KURTIJEVOJ VLADI Premijer lažne države izabrao put izolacije, stigla osuda za njega i NJEGOVU PARTIZANKU OSMANI

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2023, 21:54

"TEŽINA KRSTA KRIVICE JE NA KURTIJEVOJ VLADI" Premijer lažne države izabrao put izolacije, stigla osuda za njega i "NJEGOVU PARTIZANKU OSMANI"

Čupi je naveo da Beograd ima bolje odnose i saradnju sa Evropskom unijom, a da je strana koju je Priština pretvorila u večitog neprijatelja jer, kako ističe, Kurtijeva Priština pokušava da ima večiti sukob "na granici".

Albanski analitičar Frok Čupi rekao je za albanski Ej Bi Si Njuz da su Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazali spremnost da reše krizu na severu Kosova za razliku od Prištine dodajući da, kako kaže, "težina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krivice" pada na vladu tzv kosovskog premijera Aljbina Kurtija, za kojeg kaže da želi oružani sukob na severu.

U sadašnjim okolnostima, kako primećuje Čupi, Vučićeva vlada ima mnogo vidljiviju toleranciju, ima mnogo vidljiviji dogovor sa Evropljanima.

- Postoji spremnost da se to pitanje reši, makar diplomatskim putem. Sva težina danas, težina krivice, težina krsta je u Prištini na Kurtijevoj vladi - naglasio je poznati albanski pisac, novinar, politički analitičar i nekadašnji direktor albanske nacionalne novinske agencije ATA.

Posetu bivšeg predsednika SAD Bila Klintona Albaniji vidi kao snažnu poruku velikih sila za tzv Kosovo i dodaje da je Klinton posetom Albaniji, a ne tzv Kosovu, dokazao činjenicu da su velike sile izabrale drugu albansku državu koja ima konsolidovanu politiku da daje prave poruke o lažnoj državi i nedavno nastalom sukobu na severu.

Prema njegovim rečima, poruke bivšeg američkog predsednika su veoma važne jer je upravo njegova intervencija omogućila postojanje lažne države Kosovo.

- Klinton je došao u Albaniju kao veoma velika sila, posebno za Kosovo, došao je kao osoba koja je pobedila rat na Kosovu. Možda je zaboravljen u svetu, ali njegov rat u 21. veku protiv bivše Jugoslavije i velikog prijatelja Rusije, kakva je Srbija, nije zaboravljen - kazao je.

Dodaje da je očigledno da je Klintonova poseta Tirani mera za tzv Kosovo i navodi da će njegova poruka sutra biti preneta lažnoj državi te da će to učiniti albanski premijer Edi Rama.

- Drugi izaslanici EU u drugim formatima ne mogu da prenesu tako poverljivu poruku, ali od dve zemlje jedne nacije u Evropi izabrana je politički konsolidovanija da pošalje poruku da nisu uvek u pravu - rekao je Čupi.

Čupi je naglasio da Kurti izgleda želi da se prikaže kao heroj, pa traži oružani sukob na severu i zamrznuti sukob sa Albanijom.

- Čuo sam mnoge analitičare da se Kurti iznenada pobunio, ali on ima čitavu istoriju sa Samoopredeljenjem, sa nepriznavanjem Albanije, Kosova, počeo je rat iz Tirane, ušao je da ruši vladu u Tirani, za koju mislim da je to bilo u ime antiamerikanizma. Kurti želi oružani sukob na severu i zamrznuti sukob sa Albanijom, jer će to još više povećati populizam - rekao je.

Dodaje da Kurti pripada tipu "hladnoratovskih" političara te da se ponaša kao da na Kosmetu nema sukoba i da se drži principa koje je sam postavio, idući protiv svih.

Prema njegovim rečima, tzv Kosovo je izolovano zbog delovanja premijera Kurtija u odnosu na međunarodnu zajednicu.

- Priština i samo Kosovo idu ka veoma dubokoj izolaciji, ka potpunoj izolaciji, rezultati se danas ne mogu predvideti - kaže Čupi i dodaje da je predsednica lažne države Vjosa Osman "Kurtijeva partizanka" te da je nakon sukoba na severu, zanemarena.

Kako dodaje, po stavovima Osmanijeve, videlo se da nije sasvim u skladu sa Kurtijem.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.