Izvor: Blic, 08.Nov.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svoboda: Srbija treba brzo da postane kandidat

Potpredsednik Socijaldemokratskih partija Evrope i izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Svoboda ocenio je da širenje EU treba da se sprovodi obazrivo i uz jasne preduslove, ali i da bi Srbija trebalo brzo da bude prihvaćena kao kandidat.

"Srbija bi trebalo brzo da bude prihvaćena kao kandidat, kako bi se ojačale proevropske snage. Srbija i Kosovo, medjutim, moraju uspostaviti konstruktivne razgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za rešenje otvorenih problema", ukazao jeSvoboda.

U svom saopštenju Svoboda je naveo da za njega članstvo Hrvatske u EU ostaje jedino kratkoročno ostvarljivo širenje.

"Sledeće godine bi pregovori trebalo da budu okončani, i to u prvoj polovini", navedeno je u saopštenju izvestioca EP za Hrvatsku.

Svoboda je poručio da je predlog da se Crna Gora proglasi kandidatom i ocenio da u prvom planu mora biti borba protiv korupcije. Kada je reč o Turskoj, Svoboda je istakao da su kritike, kao i pozitivne ocene opravdane.

"Međutim, mora biti jasno da članstvo Turske neće biti rešeno za pregovaračkim stolom, već samo dijalogom sa stanovništvom. Nezavisno od toga, odnosi sa Turskom kao važnim partnerom, moraju biti izgrađeni", ocenio je austrijski političar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.