Svjetska proizvodnja čelika smanjena 3,6 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Apr.2016, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjetska proizvodnja čelika smanjena 3,6 posto

CHICAGO - Globalna proizvodnja čelika pala je u prva tri mjeseca ove godine za 3,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je smanjenje zabilježeno u svim velikim globalnim proizvođačima - Kini, Europskoj uniji te Sjevernoj i Južnoj Americi, objavilo je svjetsko udruženje proizvođača čelika Worldsteel.

Proizvodnja u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču i potrošaču čelika, pala je u tom razdoblju za 3,2 posto. EU proizvodnja, pak, smanjena je za >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 7 posto, a samo britanska za gotovo 39 posto.

Proizvodnja u SAD-u smanjena je 1,3 posto, međutim, porasla je u drugim sjevernoameričkim zemalja, što je ograničilo pad proizvodnje u toj regiji na 1,1 posto. Proizvodnja u Južnoj Americi bila je manja 14,1 posto.

U istraživanje je bilo uključeno 66 zemalja koje čine oko 99 posto svjetske proizvodnje čelika, objavio je Worldsteel. Organizacija je objavila prošlog tjedna da je malo vjerojatno da će se potražnja za čelikom oporaviti prije iduće godine zbog usporavanja kineskog gospodarstva i slabosti u proizvodnji.

Kina i ostali veliki proizvođači čelika nisu se ranije ovoga tjedna uspjeli dogovoriti o mjerama za borbu protiv krize na globalnom tržištu čelika već su se prepirali oko uzroka prekomjernih kapaciteta i o tome održava li Peking gubitaške kompanije umjetno na životu.

Sastanak ministara i trgovinskih dužnosnika iz više od 30 zemalja, kojemu su u ponedjeljak domaćini bili Belgija i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), trebao je donijeti rješenje za višak kapaciteta na tržištu, ali je završio samo sa zaključkom da se taj problem mora riješiti na brz i strukturirani način.

OECD je objavio da su u 2015. globalni kapaciteti proizvodnje čelika iznosili 2,37 milijardi tona, ali da pad proizvodnje znači da je samo 67,5 posto toga iskorišteno, za razliku od 70,9 posto u 2014. godini.

Pomoćnik kineskog ministra trgovine Zhang Ji odbacio je na tom sastanku optužbe da Kina potiče izvoznike čelika, kazavši da je smanjila kapacitet za 90 milijuna tona i da planira dodatno smanjenje za 100 do 150 milijuna tona. Kina tvrdi da je glavni razlog prevelikih kapaciteta kolaps potražnje zbog financijske krize 2008. i 2009. godine i da je pitanje prekomjernih kapaciteta globalno pitanje svih zemalja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.