Svjetska banka odobrila zajam za Srbiju

Izvor: Cafe.ba, 19.Mar.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjetska banka odobrila zajam za Srbiju

BEOGRAD - Svjetska banka odobrila je Srbiji zajam od 36,2 miliona evra koji bi trebalo da pomogne pravljenju tačne, potpune i elektronski dostupne baze podataka o vlasništvu nad nepokretnostima, saopšteno je iz te međunarodne finansijske institucije.

Zajam je odobren za Projekat unapređenja upravljanja nepokretnostima, jer Srbija i dalje u ovoj oblasti zaostaje za standardima EU.

U saopštenju se navodi da su Srbiji potrebne investicije u geodetsku infrastrukturu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << dok usluge Geodetskog zavoda Srbije treba poboljšati, kako bi podaci svima bili dostupni, naročito marginalizovanim grupama.

"Ovaj projekat podržava napore srpske vlade u provođenju reformi, pomažući joj da napravi bolje uslove poslovanja i otvaranja novih radnih mjesta, kao i njene evropske integracije", rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen.

On je naveo da će bolja dostupnost informacija o nekretninama privući investitore, smanjiće troškove koje imaju kada ulažu i znatno će skratiti vrijeme potrebno za njihova ulaganja.

"Razvoj tržišta nepokretnosti treba da podstakne rad malih i srednjih preduzeća, koja nepokretnosti koriste kao obezbeđenje uzimanja kredita", naveo je Verhejen.

Prihod od poreza na nepokretnosti je relativno mali u Srbiji, jer se godišnje od njega prikupi oko 0,6 odsto vrijednosti bruto društvenog proizvoda, dok se u zapadnim zemljama prikupi 1,8 odsto BDP-a.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.