Svi za izlazak, osim Beograda

Izvor: B92, 09.Dec.2010, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi za izlazak, osim Beograda

Priština, Brisel -- Do izbora na Kosovu ostalo tri dana. Analitičari predviđaju da će izlaznost biti velika, ali ne postoje procene koliko bi Srba na Kosovu moglo da izađe i glasa.

Bez obzira na preporuku Beograda, iz Evropske komisije poručuju da je veoma važno da se u izbore uključe i kosovski Srbi.

Evropska unija takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekuje da, posle konstituisanja nove vlasti na Kosovu, Beograd i Priština započnu dijalog.

Evropska komisija je ohrabrila sve građane Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, da iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju na parlamentarnim izborima, koji se održavaju u nedelju, 12. decembra.

"Nadamo se da će izbori biti fer i demokratski. Takođe se nadamo da će građani na Kosovu izaći na ove izbore. Takođe, nadamo se uspostavljanju nove vlasti posle ovih izbora, što će omogućiti da zemlja nastavi sa reformama u skladu sa evropskom agendom", poručila je Anđela Filote, portparolka evropskog komesara za proširenje.

Anđela Filote takođe očekuje da će posle izbora početi i dijalog Beograda i Prištine.

Prema istraživanjima Spoljnopolitičkog kluba iz Prištine, očekuje se da na izbore na Kosovu izađe oko 70 odsto upisanih birača.

Direktor tog kluba Veton Suroi kaže za Glas Amerike da je mogućnost koalicije Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova gotovo isključena.

Suroi navodi da je uočljivo da postoji interes srpske zajednice da učestvuje u vlasti i poboljša svoj život.

"Ja mislim da je veoma kontraproduktivno, i čak bih nazvao glupom praksom da se ljudi ne samo pozivaju da ne izađu na izbore nego i nasilnim sredstvima spreče da izlaze", kaže Suroi.

„Izlazak Srba je pokazao u opštinama gde su izašli, a i na centralnom nivou, da se stvari praktično mogu izmeniti, i van tog srbovanja, interes lokalnih Srba je da se poboljšaju uslovi njihovog života", dodaje on.

Prema njegovim rečima, skoro sve stranke s Kosova spremne su na dijalog sa Beogradom, a ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić očekuje da će se po okončanju izbornog procesa u Prištini steći uslovi da dijalog i počne.

"Ja se nadam da ćemo naći načina u budućnosti kroz proces dijaloga, koji upravo otpočinje, nadamo se da će uskoro zapravo početi, da pronađemo jedno rešenje koje će omogućiti da sve strane pihvate taj neki konačni kompromis koji neće ograničiti niti put Beograda niti bilo čiji drugi put iz regiona zapadnog Balkana ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", kazao je Jeremić.

Tehničku pomoć EU u dijalogu Beograda i Prištine pružiće SAD, izjavio je u američkom Kongresu Tomas Kantrimen, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove.

Prema njegovim rečima, početak dijaloga neće biti lak i ne može stvarno početi dok se izbori ne završe i ne formira nova vlada u Prištini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.