Sve više Britanaca za razlaz sa EU

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više Britanaca za razlaz sa EU

Broj Britanaca koji žele da njihova zemlja napusti Evropsku uniju porastao je posle terorističkih napada u Parizu, kao i seksualnih napada na žene u Kelnu, pokazala je najnovija anketa.

Prema rezultatima ankete, izlazak Britanije iz Unije podržava 53 odsto ljudi, dok je za ostanak njih 47 odsto, prenela je agencija AFP.

Anketa agencije za ispitivanje javnog mnjenja "Survejšn" za potrebe lista "Mejl >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << on Sandej" nije obuhvatila neodlučne glasače, ali ako se oni uključe, za napuštanje EU je 42 odsto, za ostanak 38 odsto, dok je preostalih 20 odsto i dalje neodlučno.

Ispitivanje je sprovedeno u očekivanju referenduma o ostanku Britanije u EU, kojeg je premijer Dejvid Kameron obećao da će održati do kraja 2017. godine, ali je moguće da će do njega doći već u junu. Prethodna anketa iste agencije, sprovedena u septembru, pokazala je da je 49 odsto anketiranih za ostanak, a 51 odsto za odlazak, ne računajući neodlučne.

Oko 34 odsto učesnika ankete je izjavilo da će zbog terorističkih napada u Parizu, u kojima su islamisti u novembru ubili 130 osoba, verovatnije glasati za izlazak iz EU, prema 12 odsto koji su rekli da će ih taj događaj podstaći da glasaju za ostanak.

Pored toga, 38 odsto je reklo da će zbog seksualnih napada na žene u Kelnu tokom novogodišnje noći verovatno glasati za izlazak iz EU, prema osam odsto njih koje će to navesti da glasaju za ostanak. Premijer Kameron je izjavio da će se zalagati za ostanak u EU samo ako sa Briselom uspe da dogovori niz reformi koje imaju za cilj davanje većih ovlašćenja Britaniji.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.