Sve sam oprostio radikalima

Izvor: B92, 02.Jan.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve sam oprostio radikalima"

Beograd -- Imamo samo jednu tačku oko koje nismo saglasni sa Demokratskom strankom Srbije, a to je - kada prekinuti razgovore sa Evropskom unijom.

DSS bi, kao i radikali, to učinio odmah, a ja smatra da mi sve do marta, a možda i posle toga, možemo da uspostavimo neku saradnju sa Evropom, ali ne kao njena buduća članica, već kao zemlja kojoj treba pomoć da uredi državu, kaže za "Blic" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke.

Nikolić navodi da će prekinuti sve razgovore sa predstavnicima EU kada pred Srbiju bude postavljen zahtev da se odrekne Kosova i Metohije. Na naše pitanje da li to znači da bi se odrekao, kako je to sam jednom izjavio, svoga drugog sina, on odgovara:

-Ako govorim kao čovek koji je svestan teške situacije u Srbiji, ja i dalje govorim o dva sina. Ali ako se kao uslov Srbiji postavlja priznanje nezavisnosti njene pokrajine, Kosovo je broj jedan. Možda neki ljudi kažu da je to muka koju treba skloniti sa vrata, ali ja se bavim politikom i poznajem samo Ustav Srbije. Mene Ustav obavezuje da mi to bude broj jedan.

Poslednjih meseci niste mnogo govorili o Kosovu, osim što ste kritikovali poteze vlasti. Zašto ne kažete kako biste vi rešili kosovski problem?

-Do tog 17. aprila, dokad smo se povremeno sretali Boris Tadić i ja, uvek smo pričali o Kosovu. Kad mi je nagovestio da bismo zbog odbrane Kosova mogli da imamo problema sa EU, ja sam mu rekao: "Imaćeš našu podršku da te probleme rešavaš. Ako te napadne ceo svet kada braniš Kosovo, SNS će da bude uz tebe.” To je moj stav prema Kosovu. Biračima kažem da je potreban konsenzus oko Kosova, a to znači dogovor SNS i DS.

Zar ne mislite da vaši birači treba da znaju kako ćete da rešite kosovsko pitanje?

-Zar nije dovoljno to što kažem da je Kosovo sastavni deo Srbije.

To govori skoro svaki političar u Srbiji.

-Govori, ali se tako ne ponaša. Pa, kako se to ponašamo u pregovorima? Udaramo pečate Kosova, menjamo tablice, plaćamo dodatno osiguranje... Je l’ to odbrana Kosova? Nije. Skoro sam čuo ministra Gorana Bogdanovića da na pitanje o zahtevu za ukidanje institucija odgovara da se ne postavlja pitanje školstva i zdravstva. Znači da Srbija to treba da sačuva, a ostalo da ukine. Da ukine lokalne samouprave.

Kako biste vi reagovali pred takvim zahtevom pojedinih članica EU?

-Rekao bih im da je to naša teritorija i da nam je oteti ne mogu. Pitao bih i da li možda imaju neki drugi plan.

Da ste vi na vlasti i da vas poseti Angela Merkel i kaže vam da morate da ukinete srpske institucije na severu Kosova, da li biste joj odgovorili da je za vas EU završena priča?

-Da. Ako bi mi rekla da za nas nema satusa kandidata ako ne ukinemo srpske institucije na KiM, ja bih joj odgovorio da to znači da za njih mi ne zaslužujemo da budemo kandidat.

Šta biste savetovali Vladi i predsedniku Srbije Borisu Tadiću da uradi do marta, kada EU odlučuje o dobijanju statusu kandidata?

-Da odmah razgovara sa Tomislavom Nikolićem. Javno, tajno, kako god hoće, da postignemo saglasnost.

Izjavili ste da će sledeće godine SNS prvi put biti na vlasti. Od kojih stranaka će ona biti sastavljena?

-Znamo od kojih neće. Sa nama sigurno neće biti DS, najverovatnije ni SPS pošto su oni veoma vezani, SPO, LDP, G17 i pretpostavljam SRS. Sa nekima od njih mi ne želimo, a neke stranke ne žele sa nama. Vlada će biti napravljena od koalicije u kojoj smo mi, predstavnici manjina i DSS.

Da li zaista mislite da ćete imati dovoljno glasova da sa DSS i sa manjinama formirate vladu?

-Uveren sam u to.

Da li biste išli u koaliciju sa radikalima?

-Ponudio bih im da napravimo koaliciju zato što bi to bio znak da je njima sve oprošteno. Ipak, ne verujem da bi oni pristali na to.

PUPS će teško na izbore da izađe samostalno. Kome je bliži - vama ili SPS?

-Mislim da je bliži socijalistima i DS jer su u koaliciji. Ipak, pitanje je da li su ostvarili ono što žele njihovi birači, populacija na čije glasove računaju. Ako su zadovoljni, neka ostanu u toj koaliciji. Ako nisu, gde će nego kod nas. Ovu vlast može da zameni samo SNS.

I vi i demokrate ste rekli da nećete zajedno posle izbora. Ali šta ako se desi da ni jedni ni drugi ne budete mogli da formirate vlast, da li biste tada sa njima razgovarali?

-Ako je Srbiji jasno da će na vlasti biti ili DS ili SNS, Srbija će imati vladu.

Ali šta ako se dogodi da ipak vladu možete da napravite samo sa demokratama?

-Nećemo ni tada ući u koaliciju. To bi izgledalo da SNS amnestira DS za 11 godina vladavine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.