Sve lepe reči za jedinstvo EU mogu da budu prazne ako...

Izvor: B92, 09.Mar.2017, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve lepe reči za jedinstvo EU mogu da budu prazne ako..."

Jedino sigurno o samitu EU koji počinje u četvrtak, jeste da će Donald Tusk i u petak biti predsednik Evropskog saveta, piše u komentaru na euractiv.com.

Pošto je premijerka Poljske Beata Šidlo istakla malo poznatog evroposlanika Jaceka Sarjuš-Volskog kao protivkandidata Tusku, očekivana overa Tuska kao predsednika je van svake sumnje.

"Izgledi su protiv pobunjeničkih Poljaka, u čijem uglu su još samo Mađari", piše u komentaru u kojem se objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da "na kraju krajeva, i nema protivkandidata koji se ozbiljno uzimaju u obzir".

"Pa čak i ako Poljacima uspe da u četvrtak detronizuju svog bivšeg premijera, Donald će se najranije pakovati tek u maju", ukazuje Euractiv.com.

"Napad na Tuska je bez presedana", rekao je jedan viši diplomata EU. "Mnogo je teorija o tome", dodao je on, "uključujući i tu da će ambasador Poljske dobiti nekakav telefonski poziv tokom sastanka da zaustavi proces".

"Niko ne zna šta će Poljaci uraditi", rekao je diplomata, "iako je podrška Tusku jaka".

Druge diplomate su rekle za Euractiv.com da očekuju da će lideri EU reizabrati Tuska. Ne planira se nikakav razgovor o kandidaturi Sarjuš-Volskog.

"Skoro niko od šefova država ne poznaje Sarjuš-Volskog", naglasio je jedan diplomata. "Biti član Evropskog saveta pre preuzimanja predsedavanja je kvalitet koji se podrazumeva".

Uz englesku izreku "Kao slon u sobi" - kada se izbegava neprijatan razgovor o nečemu očiglednom, ili o nekome u njegovom prisustvu, u komentaru piše da ovog puta "sam slon neće biti u sobi jer će Tusk izaći tokom pregovora" o njegovoj budućnosti.

Pošto je smisao procedure da se predsednik Evropskog saveta postavlja konsenzusom, komentator postavlja pitanje o tome "A šta uraditi s problemom kakav je Poljska?".

"Ako (premijerka) Šidlo bude uporna uprkos svemu, zemlje-članice, odlučne da reše stvar uveče, mogu iznuditi glasanje i žrtvovati toliko voljeni metod konsenzusa", piše u komentaru.

Za to postoji presedan: bivši premijeri Velike Britanije Dejvid Kameron i Mađarske Viktor Orban su preglasani sa 2:26 u glasanju za postavljanje Žan-Kloda Junkera za predsednika Evropske komisije.

Izvori kažu da je i sada ta mogućnost na stolu, ali se računa da će naposletku Tuska ipak podržati sve zemlje-članice.

U petak, lideri EU će razgovarati o planu proslave 25. marta, 60. godišnjice potpisivanja Sporazuma iz Rima kojim je osnovana preteča EU. Nameravaju da se pokažu kao jedinstven front.

"Ali, ako ti isti lideri budu izolovali i preglasali Poljsku, i to manje od 24 sata pre toga, sve lepe reči o planu za jedinstvo posle Bregzita zvučaće prazno", piše u komentaru Euractiv.com.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.