Sutra počinje popis poljoprivrede

Izvor: B92, 30.Sep.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje popis poljoprivrede

Beograd -- Popis poljoprivrede Srbije, prvi nakon 1960, počinje sutra, a trebalo bi da do 15. decembra obuhvati između 750.000 i 800.000 poljoprivrednih domaćinstava.

Popisom će biti obuhvaćena porodična poljoprivredna gazdinstva, privredna društva, zemljoradničke zadruge, poljoprivredna preduzeća i preduzetnici koji se bave agrarom.

Popis poljoprivrede će sprovesti 6.200 popisivača, a kako je najavljeno iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS), "cilj je da nijedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pedalj zemlje i nijedno grlo stoke ne ostane nepopisano".

Upitnik za popis je usklađen s regulativom Evropske unije, koja će i finansirati njegovo sprovođenje.

U RZS očekuje da posle 1. novembra bude završeno oko 60 odsto posla, a prvi rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni u roku od 30 dana od završtka popisa.

Popis poljoprivrede trebalo je da bude sproveden od 1. od 15. novembra prošle godine, ali je odložen jer za te namene nije bilo novca u budžetu.

Popisa poljoprivrede pokazaće, pored ostalog, koliko se ljudi u Srbiji bavi poljoprivrednom proizvodnjom, kolika je korišćena poljoprivredna površina i stočni fond, kao i to kakva je i kolika poljoprivredna mehanizacija i koliko ima poljoprivrednih objekata, kolika je organska proizvodnja, proizvodnja u ribnjacima, kolika su područja pod šumama...

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i predsednik Društva agroekonomista Srbije Miladin Ševarlić kazao je agenciji Beta da je popis poljoprivrede važan za evropske integracije Srbije i najbolji način da se dobiju sveobuhvatne i precizne informacije koje će poslužiti kao osnova za buduće odluke u poljoprivredi.

"Popis će predstavljati najznačajniju bazu podataka za ocenu trenutnog stanja u srpskoj poljoprivredi i omogućiti projekciju njenog razvoja", rekao je on i dodao da će on pomoći u određivanju svih poljoprivrednih kvota pre ulaska zemlje u Uniju.

Ševarlić je istakao da je zato značajno da svi učesnici popisa daju tačne podatke, jer bi eventalne greške mogle da imaju negativne posledice za domaću poljoprivredu, ali i srpsku ekonomiju u celini.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra počinje popis poljoprivrede

Izvor: Akter, 30.Sep.2012

Popis poljoprivrede Srbije, prvi nakon 1960, počinje sutra, a trebalo bi da do 15. decembra obuhvati između 750.000 i 800.000 poljoprivrednih domaćinstava

Nastavak na Akter...

Popis posle pola veka

Izvor: RTS, 30.Sep.2012

Posle pedeset godina u Srbiji sutra počinje popis seoskih domaćinstava, zemljoradničkih zadruga i preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Stručnjaci očekuju da će posle popisa lakše moći da daju predloge, jer će imati potpunu sliku stanja u toj oblasti. ..U Srbiji u ponedeljaj počinje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.