Sutra nastavak pregovora EU i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu

Izvor: Beta, 05.Dec.2020, 20:54

Sutra nastavak pregovora EU i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu

Pregovori EU i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu za period posle Bregzita biće nastavljeni sutra, dok dve strane i dalje ne uspevaju da premoste razmimoilaženja oko više pitanja.Britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naveli su večeras u zajedničkoj izjavi posle razgovora da pregovarački timovi treba da preduzmu "dodatne napore" da procene da li "značajne razlike" mogu da budu prevazidjene.Pregovori će biti nastavljeni sutra u Briselu, a Džonson i Fon der Lajen ponovo će razgovarati u ponedeljak ujutru.Njih dvoje su večeras razgovarali telefonom posle jednodnevne pauze koju su pregovarači odredili jer posle intenzivnih razgovora i dalje postoje "značajna razmimoilaženja" u vezi s pitanjima oko kojih mesecima nema saglasnosti.Ključne prepreke postizanju sporazuma su razlike oko prava na ribolov, "ravnopravnih uslova" na tržištu koja se tiču standarda za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rešavanja budućih sporova.To su ključna pitanja za EU koja strahuje da će Britanci smanjiti standarde zaštite životne standarde i upumpavati državni novac u svoje industrije, čime bi postali ekonomski rival Uniji u njenoj neposrednoj blizini.Pregovori ulaze u kritičnu fazu jer se 31. decembra završava takozvani tranzicioni period posle Bregzita.Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra nastavak pregovora EU i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu

Izvor: Danas, 05.Dec.2020

Pregovori EU i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu za period posle Bregzita biće nastavljeni sutra, dok dve strane i dalje ne uspevaju da premoste razmimoilaženja oko više pitanja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.