Šutanovac: Rešenje za KiM da bude prihvatljivo i EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2011, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Rešenje za KiM da bude prihvatljivo i EU

BEOGRAD -

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da se za Kosovo i Metohiju mora naći trajno i održivo rešenje koje će biti prihvatljivo za sve koji tamo žive, ali i za Evropsku uniju kojoj Srbija teži, bez obzira na nedavno odlaganja kandidature.

Govoreći o ostvarenim reformama u Srbiji i preporuci EU za status kandidata, Šutanovac je kazao da je "jasno da smo ispunili sve uslove, da smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU bliži nego ikada".

"Na žalost, Srbija ima opterećenje koje nije imala nijedna država koja je pristupala EU. Zbog toga tragamo za održivim rešenjem koje će biti prihvatljivo kako za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, tako i za EU", rekao je Šutanovac u intervjuu za "Pres".

Komentarišući mogućnost da Srbija ne dobije status kandidata ni u martu, on je naveo da "nije suština u datumima, već u modernizaciji našeg društva: postoje zemlje Evrope koje nisu članice EU, ali dele taj sistem vrednosti".

"Priča o datumima ne sme da nas obeshrabri, već treba da nas motiviše da radimo što više. Nezahvalno je prognozirati datum jer da sve zavisi samo od nas, odavno bismo bili na mnogo višoj poziciji na evropskoj lestvici", kazao je ministar odbrane.

Povodom poziva predsednika Srbije da Srbi na Kosmetu ne pucaju na vojnike Kfora, Šutanovac je kazao da je "najgori mogući scenario sukob sa međunarodnom zajednicom".

Govoreći o nastupu DS-a, čiji je funkcioner, na narednim parlamentarnim izborima, Šutanovac je naveo da je pitanje o predizbornim i postizbornim koalicijama "zapečaćeno" i da "DS neće ulaziti u koalicije koje bi pojedincima donele lični napredak, a nazadovanje u državi".

Partneri DS-a u formiranju buduće vlade "nisu stranke opozicije, osim LDP-a", kazao je on i dodao da će DS obaviti razgovore sa mnogim strankama, među kojima su i stranke nacionalnih manjina, aktuelni koalicioni partneri.

Na pitanje da li ima podela u DS-u, Šutanovac je odgovorio odrično.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.