Superliga: Monopol UEFA je gotov! Fudbal je slobodan! Gledanje SL besplatno!

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 12:13

Superliga: Monopol UEFA je gotov! Fudbal je slobodan! Gledanje SL besplatno!

Sud pravde EU doneo je odluku da su FIFA i UEFA nezakonito blokirale osnivanje Superlige Evrope.

Sud je utvrdio da su dve fudbalske federacije zloupotrebile dominantan položaj blokirajući pretnjom sankcijama stvaranje novog turnira.

Praktično, to otvara put osnivanju takmičenja iza kog od početka idejno stoje Real Madrid i Barselona.

Odluka Suda ne znači da će takmičenje i zaživeti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je on samo dao svoje mišljenje na pitanje koje mu je postavljeno.

Nedugo po objavljivanju odluke suda, počele su da stižu reakcije.

Među prvima se oglasio izvršni direktor Superlige Bernd Rajhart.

"Pobedili smo! Monopol UEFA je gotov, a fudbal je besplatan za sve. Klubovi su sada slobodni i mogu sami da odlučuju o svojoj budućnosti", rekao je Rajhart.

On je dodao i da će svi mečevi Superlige biti prenošeni bez ikakve nadoknade, a klubovi će imati garantovan prihod.

"Fudbal je slobodan. Klubovi su sada oslobođeni pretnji i slobodno da sami odlučuju o sopstvenoj budućnosti. Navijačima predlažemo: Besplatno gledanje svih utakmica Superlige! Klubovima poručujemo: prihodi i troškovi solidarnosti biće garantovani".

Sasvim suprotne reakcije stigle su od prvog čoveka španske LA Lige, Havijera Tebasa.

"Već su počeli da nas truju kako sam i upozoravao, oni su oduvek bili u stanju da organizuju takmičenja van UEFA i FIFA okruženja, to ne može da se zabrani. Moraju postojati otvorena, jasna i objektivna pravila za odobravanje takmičenja, jer nije dovoljno prosto odobravanje, trebalo bi da postoji objektivna regulatorna struktura koja zahteva uslove koji mogu da se porede sa čitavim sektorom, ali to nije ostavljeno na volju posebnim liderima FIFA i UEFA, jer bismo imali situaciju dominantne zloupotrebe moći", rekao je Tebas.

Đaume Roures, šef kompanije Mediapro, ubeđen je da projekat Superlige Evrope neće zaživeti.

"Ništa se neće promeniti jer projekat ne može da se materijalizuje. Nema Francuza i Nemaca, a sumnjam da će i Italijani biti tamo. Raditi to sa Barselonom, Realom, Portom, pa to bi bilo da od muve pravite medveda. Nema timova da nose ovaj projekat, to neće biti Superliga, već nešto drugo. I ako će prenosi biti slobodni i nema značajnog prihoda od TV prava, pitam se odakle će doći milioni. Takmičenja moraju da generišu prihod", rekao je Roures.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Španski klubovi: Superliga je sebična! Zaradite to na terenu!

Izvor: B92, 21.Dec.2023

Odluka Evropskog suda pravde uzburkala je duhove u evropskom fudbalu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.