Izvor: Danas, 16.Jul.2015, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc: Vučić preuzeo hrabre korake

Beograd - Moguće je da do kraja godine budu otvorena pojedina poglavlja u pregovorima Srbije sa EU. Srbija nije zaboravljena u Briselu, rekao je juče u Beogradu Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta. Prema njegovim rečima, EU sa očekivanjima gleda na "ključnu ulogu ulogu koju Srbija može da igra u regionu".

Evropski zvaničnik je >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao važnost privredno-infrastrukturnog povezivanja u regionu, dodajući da su stabilnost i održivi razvoj mogući samo uz saradnju i da su važni i za region i za EU u celini.

"Ako sve bude išlo kako treba, mogu da kažem da bi prva poglavlja možda mogla da budu otvorena do kraja godine", ukazao je Šulc. Upitan da li je uslov za to postizanje novog sporazuma sa Prištinom, on je naveo da je to samo jedan element. U tom kontekstu, napomenuo je da otvaranje poglavlja zavisi od mnogo toga, "ne samo od sporazuma s Prištinom", ali to je "sigurno važan element".

On je odao priznanje premijeru Srbije na hrabrim koracima koje je preduzeo u cilju postizanja stabilnosti u regionu. "Njegova poseta Hrvatskoj, Tirani, odnosi sa Kosovom, prijem albanskog premijera Edija Rame u Beogradu... sve su to izuzetni znaci hrabrosti i konstruktivne uloge Srbije u regionu i doprinosa stabilnost", naglasio je Šulc.

Premijer Vučić izjavio je da će Srbija do kraja godine sigurno otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU, ali da ga brine stabilizacija političkih prilika na Balkanu. "Nadam se da ćemo i mnogo ranije uspeti da postignemo određene sporazume sa Prištinom i da će u septembru biti preporučena i u oktobru otvorena prva poglavlja. A potpuno sam uveren da će pre kraja godine biti otvorena", rekao je Vučić.

Bojan Pajtić, predsednik DS, koji se takođe susreo sa Šulcom kaže za Danas da su teme razgovora bile zastoj Srbije u evropskim integracijama i stanje medijskih i ljudskih sloboda.

Nikolić: Dati podstrek Srbiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa predsednikom EP istakao da Srbiji treba dati jasan podstrek u EU integraciji. "Srbija je postigla veliki napredak, sprovela je mnoge bolne reforme, nastavlja da bude ključni element stabilnosti u regionu uprkos provokacijama i neprijateljstvima iz okruženja i pojedinim bezbednosnim izazovima", ukazao je Nikolić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.