Sukobi demonstranata i policije u Briselu

Izvor: Blic, 04.Apr.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi demonstranata i policije u Briselu

Belgijska policija upotrebila je vodene topove i suzavac u sukobima sa nasilnim grupama demonstranata tokom današnjih sindikalnih protesta u Briselu.

Neredi u Evropskom kvartu Brisela na Šumanovom trgu

Između 30 i 40.000 ljudi iz cele Evrope odazvalo se danas pozivu Federacije evropskih sindikata da se okupe u Briselu i šetnjom kroz grad izraze protest protiv mera štednje.

Mada je veći deo protesta protekao mirno, do sukoba sa policijom došlo je na samom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kraju šetnje, na Šumanovom trgu, gde je sedište većine institucija EU.

Policija tvrdi da su nasilje izazvali skinhedsi i članovi sindikata lučkih radnika iz Antverpena koji su napali policajce kamenicama, nakon čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove.

"Naša poruka je jednostavna, ali tu poruku ne žele da čuju evropski zvaničnici. Naša poruka je da njihova politika kao odgovor na finansijsku krizu nije dovoljna i zapravo je pogoršala socijalnu i ekonomsku krizu. Naša poruka je da mere štednje ne funkcionišu", rekla je generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Bernadet Segol.

Cilj okupljanja je da se "ponudi novi put u Evropi, bez mera štednje, već sa velikim ulaganjima u cilju trajnog rasta i kvalitetnih radnih mesta", rekla je portparolka konfederacije Emanuela Bonačina.

Sindikati žele da pozovu građane da 25. maja na evropskim izborima glasaju za "kandidate koji će promeniti način vođenja EU".

Više od 26 miliona Evropljana je bez posla. Ima 10 miliona nezaposlenih više nego 2008. godine, a u 18 od 28 članica EU došlo je do pada zarade, ukazuju evropski sindikalci.

"Situacija je još gora kod mladih: 7,5 miliona mladih Evropljana ne radi, ne studira niti se obrazuje. Mnogi među njima su visoko obrazovani ... i napuštaju svoju zemlju da bi tražili posao negde drugde", rekla je Segol.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRISEL: Krvavi sukob policije i demonstranata na sindikalnom protestu!

Izvor: Kurir, 04.Apr.2014

Do sukoba sa policijom došlo je na samom kraju šetnje, na Šumanovom trgu, gde je sedište većine institucija EU. Policija tvrdi da su nasilje izazvali skinhedsi i članovi sindikata lučkih radnika iz Antverpena koji su napali policajce kamenicama, nakon čega je policija upotrebila suzavac i vodene...

Nastavak na Kurir...

Sukobi demonstranata i policije u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2014

Belgijska policija upotrebila je vodene topove i suzavac u sukobima sa nasilnim grupama demonstranata tokom današnjih sindikalnih protesta u Briselu. Jedan demonstrant povređen je danas tokom sindikalnih protesta u Briselu na kojima je policija upotrebila vodene topove i suzavac protiv nasilnih grupa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sindikalni protesti u Briselu, sukob demonstranata i policije (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2014

Jedan demonstrant povređen je danas tokom sindikalnih protesta u Briselu na kojima je policija upotrebila vodene topove i suzavac protiv nasilnih grupa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Suzavac i vodeni topovi na protestu u Briselu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Apr.2014

Između 30 i 40 hiljada demonstranata iz cijele Evrope prošlo je ulicama Brisela. Pri kraju protesta, u evropskoj četvrti gdje su smještene institucije EU-a, sukobili su se s policijom. Dio demonstranta  počeo je bacati razne predmete na policiju, koja je odgovorila vodenim topovima i suzavcem....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sukobi u Briselu: 27 povređenih

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2014, 14:08

05.04.2014. -..U Briselu je, u sukobima do kojih je došlo u petak između demonstranata i policije, povređeno 27 osoba. Među njima je 3 policajaca...Neredi su počeli u četvrti gde su se nalazile institucije EU. Policija je gađana pomorandžama i kamenjem. Organi reda su odgovorili suzavcem i vodenim...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.