Sud pravde: Mađarski zakon o NVO nije u skladu sa pravom EU

Izvor: RTS, 14.Jan.2020, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud pravde: Mađarski zakon o NVO nije u skladu sa pravom EU

Ograničenja koje je Mađarska uvela na finansiranje nevladinih organizacija iz inostranstva nisu u skladu sa pravom EU, navodi se u objavljenom mišljenju Suda pravde EU.
Mađarska je 2017. godine usvojila zakon, kojim se primoravaju NVO koje dobijaju više od 21.615 evra godišnje iz inostranstva da to prijave sudovima i da se u onlajn i štampanim izdanjima identifikuju kao organizacije finansirane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz inostranstva.
Nevladine organizacije, takođe, moraju da navedu strane sponzore koje im daju više od 1.500 evra godišnje, prenosi AP.
Cilj zakona nominalno je da poveća transparentnost među građanskim grupama i unapredi napore u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, ali se u neobavezujućem mišljenju generalnog advokata Manuela Kamposa Sančesa Bordona navodi da su ta pravila neproporcionalna i nepravedna.
On je naveo da se time nepravdeno organičava sloboda kretanja kapitala i ugrožavaju osnovna prava, poput prava na slobodu udruživanja i zaštitu privatnog života i ličnih podataka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.