Sud EU presudio u korist Italijana koji je sadio GMO kukuruz

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2017, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud EU presudio u korist Italijana koji je sadio GMO kukuruz

Evropski sud pravde presudio je u korist italijanskog poljoprivrednika i aktiviste Đorđa Fidenata koji je gajio genetski modifikovan kukuruz i tako prekršio zakone Italije.

Italija je tužila Fidenata jer je gajio kukuruz na svom zemljištu na severu zemlje, a kao razlog je navedena zabrinutost da bi ti usevi mogli da ugroze zdravlje ljudi.

Sud je presudio da Italija kao članica EU nema pravo da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zabrani genetski modifikovane useve, pošto nema naučnih dokaza o njihovoj štetnosti.

Evropski sud pravde naveo je u presudi da je Evropska komisija dozvolila 1998. godine upotrebu tog konkretnog semena kukuruza koje je Fidenato posejao, pošto nije našla "razlog da veruje da će taj proizvod imati bilo kakve štetne uticaje na zdravlje ljudi ili životnu sredinu".

Fidenato je izrazio zadovoljstvo zbog presude, navela je italijanska agencija ANSA.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.