Studiranje van Srbije: Stipendija dovoljna za lagodan život

Izvor: 24sata, 30.Sep.2014, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studiranje van Srbije: Stipendija dovoljna za lagodan život

Univerzitet u Novom Sadu sarađuje sa 30-tak univerziteta širom EU, u sklopu aktuelnih Erasmus Mundus mreža. Tako studenti mogu studirati van zemlje uz mesečnu stipendiju od 1.000 evra.

Erasmus Mundus trenutno čine tri mreže, "Sunbeam", "Sigma Agile" i "Euroweb +", koje će uskoro raspisati konkurse za jednosmestralno, dvosemestralno ili celokupno studiranje. UNS ima kvotu za studiranje na svim nivoima razmene, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << pa se mogu prijaviti studenti osnovnih, master, doktorskih i postdoktorskih studija.

Ivana Vujkov, šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju UNS-a, kaže da je stipendija od 1.000 evra za osnovne i master studije, dovoljna da pokrije troškove smeštaja, hrane i džeparca.

Studenti | Foto: N.Mihajlović

- Plaćeni su im i putni troškovi, kao i zdravstveno osiguranje. Od studenta se traži da sam i uz pomoć svojih profesora, prouči i utvrdi koje će predmete slušati, a koji će mu biti priznati, na osnovu tzv. "ugovora o učenju", kada se vrati. Zato je važno da obrati pažnju na sličnost sa programima koji studira na matičnom fakultetu - kaže Vujkov.

Studenti | Foto: N.Mihajlović

Za prijavu su obično potrebna dva pisma preporuke, biografija u EU formatu, motivaciono pismo, transkript ocena, fotokopija pasoša, onlajn prijava i dokaz o poznavanju engleskog jezika.

- Obično je dovoljan dokaz redovno položen ispit iz engleskog. Ukoliko želi da dobije stipendiju za kompletne studije potrebno je i da ima položen "TOEFL" o znanju engleskog jezika. Takođe, svaki zvanični dokument na srpskom jeziku sudski tumač mora prevesti na engleski jezik, ali taj trošak obično nije viši od 50 evra - kaže Vujkov.

Studenti | Foto: N.Mihajlović

Srđan Poletanović je studirao elektrotehniku u Lundu u Švedskoj. Kaže da je tamo ambijent prilagođen studentima.

- Imao sam više elana da učim. Kompanije organizuju promocije za studente, a njihovi predstavnici često dolaze kao predavači - kaže Poletanović.

U Vroclav u Poljsku, na "Computer studies", sa FTN-a otišla je Svjetlana Đajić.

- Tamo većina predmeta ima projekte, studenti sve rade sami, a profesori daju smernice u literaturi. Ipak, ponekad je potrebno da ti neko laički objasni da bi shvatio o čemu se radi - kaže Svjetlana, kojoj je stipendija pored svih troškova života omogućila i da putuje po Evropi.

Prosek nije presudan

Iskusni studenti kažu da prosek ocena nije presudan. Cene se i vannastavne aktivnosti, radno iskustvo i volontiranje. Preporučuju da zainteresovani apliciraju na više inostranih fakulteta, pa odu na koji su primljeni ili izaberu najbolji.

Prosek nije presudan

Iskusni studenti kažu da prosek ocena nije presudan. Cene se i vannastavne aktivnosti, radno iskustvo i volontiranje. Preporučuju da zainteresovani apliciraju na više inostranih fakulteta, pa odu na koji su primljeni ili izaberu najbolji.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Stipendija u inostranstvu za lagodan život

Izvor: Mondo, 30.Sep.2014

Studenti novosadskog Univerziteta mogu studirati van zemlje uz mesečnu stipendiju od 1.000 evra...Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock. Mape su, izgleda, izašle iz mode ;)..Univerzitet u Novom Sadu (UNS) sarađuje sa 30-tak univerziteta širom EU, u sklopu aktuelnih Erasmus Mundus mreža. Tako studenti...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.