Strategija pristupanja Srbije EU treba da ima jasnu viziju

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Strategija pristupanja Srbije EU treba da ima jasnu viziju"

Poslanik EP Andor Deli kaže da strategija Evropske komisije o mogućem ulasku Srbije u EU 2025. mora da bude politički akt sa jasnom vizijom šta i kada treba da urade Srbija i Unija, a ne da bude "tehnokratski papir".
Povodom nedavne izjave predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da bi Srbija i Crna Gora mogle da pristupe EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2025. godine, Deli je rekao da je ta izjava na neki način odgovor na nezadovoljstvo zemalja Zapadnog Balkana zbog odnosa Brisela.

"Izjava Junkera jeste bila zakasnela, ali bolje ikad nego nikad. Izjava je služila za neku vrstu gašenja požara jer postoji nezadovoljstvo u zemljama Zapadnog Balkana zbog odnosa Unije", rekao je Deli u Beogradu.
Ocenio je da su zahtevi balkanskih zemalja da ne mogu samo one da rade, nego da i Unija treba nešto da učini – "posve legitimni".
Deli, koji je i član delegacije EP za odnose sa Srbijom, ocenio je da je najvažniji momenat koji se iščekuje u narednom periodu donošenje Strategije za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU do 2025. godine, koja je najavljena za februar.
"Veoma je bitno šta će biti u tom dokumentu i da li će to biti tehnokratski papir u kojem će se ponovo izređati poglavlja i stvari koje svi znamo napamet, ili će da bude politički akt koji će da ima jasnu viziju – ako te dve zemlje urade to i to, mi ćemo uraditi to i to, i s određenim vremenskim okvirima", istakao je Deli, koji je učestvovao na panelu Centra za evropske politike o zastupanju interesa Srbije u Briselu.
Dodao je da, bez obzira što Strategiju piše Evropska komisija, Vlada Srbije treba da kaže šta očekuje i šta misli o toj strategiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Junker nezadovoljan pregovorima Brisela i Londona

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Sep.2017, 11:37

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da će biti potrebno "čudo" da se do kraja mjeseca u pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU uključi i pitanje budućih odnosa. S druge strane, britanska premijerka Tereza Mej rekla je da je zadovoljna "drugačijom" atmosferom i napretkom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.