Stranke o sporazumu iz Brisela

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke o sporazumu iz Brisela

Beograd, Novi Sad -- Stranke u Srbiji uglavnom su pozdravile postignut dogovor između Beograda i Prištine u Briselu.

SPO saopštio je da se sporazumom u Briselu o Kosovu otvaraju vrata evropskog preporoda Srbije. Tako Srbi na Kosovu dobijaju garancije EU za njihovu samoupravu i čvrste veze sa matičnom državom, navodi SPO.

"Dogovorom u Briselu započet je i proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, koji je od suštinskog značaja za stabilnost i evropeizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << našeg regiona", navodi se u saopštenju stranke Vuka Draškovića.

Premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić parafirali su danas u Briselu sporazum Beograda i Prištine, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Potpisivanje sporazuma u Briselu znači postizanje trajnog i prihvatljivog rešenja za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, smatra Nova Srbije i ističe da taj sporazum sadrži principe od ključnog značaja za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.

"Potpuno je jasno da su naši zahtevi bili realni, da nisu ni na koji način ugrožavali drugu stranu, već da je naša delegacija u skladu sa Ustavom i skupštinskom rezolucijom tražila i dobila garancije Evropske unije za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, sadržane u samoupravi Srba i čvrstoj vezi sa državom Srbijom", navela je NS u saopštenju.

Ta stranka je uverena da će Srbija u najskorije vreme dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom, jer Unija vidi iskrenu spremnost Vlade Srbije da transformiše zemlju.

"Postignuti sporazum u Briselu vodi Srbiju u bolju i izvesniju budućnost, koja će omogućiti dolazak stranih investitora i bolji privredni ambijent", poručuju u NS.

Liga socijaldemokrata Vojvodine poručila je da će ishod dijaloga Beograda i Prištine odrediti sudbinu svih građana Republike Srbije, ali i na dugi rok odrediti put i zbivanja u čitavom regionu.

LSV je, povodom parafiranja predloga sporazuma Beograda i Prištine, pozdravila napor koji je pokazao tim predvođen premijerom i vicepremijerom Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem u nastavku dijaloga sa Prištinom, a samim tim i nastavku evropskog puta Srbije.

"Upravo na tu snagu pozivao je (lider LSV) Nenad Čanak pišući 5. aprila državnom rukovodstvu i apelujući da, pošto su preuzeli odgovornost, postupe hrabro, mudro i u interesu svih građana, te da se odluče za nastavak puta Srbije ka EU", navodi se u saopštenju LSV.

Sada je, prema milšljenju te stranke, evropska budućnost Srbije sve izvesnija, a članstvo u EU briše granice i može relaksirati mnoga pitanja koja se danas čine tvrdim i nerešivim, pa tako i omogućiti da Srbija bolje pomaže građane za čiju je budućnost bila zabrinuta.

I u pismu državnom rukovodstvu, i prilikom kasnijeg susreta sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednicom vlade Suzanom Grubješić, predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine su, kako se podseća, jasno poručili da uprkos političkim razlikama, ukoliko se državni vrh odluči za nastavak evropskog puta, po tom pitanju može računati na podršku te stranke.

Parafiranje predloga teksta sporazuma u Briselu veliki je, pa čak i istorijski iskorak državnog vrha u pravcu iznalaženja održivog rešenja, koje je sa aspekta zaštite nacionalnog identiteta najprihvatljivije u ovim okolnostima, smatra šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić.

"Ovo je veliki, čak istorijski iskorak premijera Srbije Ivice Dačiha i celokupnog državnog vrha u pravcu iznalaženja realpolitičkog, sveobuhvatnog održivog i sa aspekta zaštite nacionalnog identiteta najprihvatljivijeg rešenja u ovim okolnostima", rekao je Ružić Tanjugu.

On je uveren da će u ovom procesu biti još izazova, ali da je važno za građanke i građane Srbije da se "prave koraci u pravom smeru koliko god oni teški bili".

Postignutim dogovorom o tekstu sporazuma u Briselu Srbija zatvara tešku epizodu u državnom i ličnom smislu, delegacija Beograda postigla je maksimum i poslanici Saveza vojvodjanskih Madjara podržaće taj tekst ukoliko stigne u parlament, izjavio je predsednik SVM Ištvan Pastor.

"Sporazumom zatvramo tešku epizodu u državnom i ličnom smislu i možemo se nadati otvaranju šansi koje će nam sutra ne samo kao državi, veći i kao pojedinicma omogućiti da bolje živimo", rekao je Pastor Tanjugu.

On je ubedjen da je srpska delegacija postigla maksimum, da bi se insistiranjem na nekom drugom maksimumu izgubilo mnogo više i da bi gradjani Srbije trebalo taj tekst sporazum da prihvate.

Lider SVM čestitao je predsedniku Republike, premijeru i prvom potpredsedniku vlade koji su u proteklim mesecima vodili taj, kako je naglasio, veoma složen posao.

Pastor je naglasio da su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i vecepremijer Aleksandar Vučić pokazali i ličnu hrabrost.

"Politika je, kako god da se gleda, u velikom opsegu i stvar ličnih odluka i mislim da to ni u kom slučaj ne sme da se zaboravi. Da li je ovo maksimu, ubedjen sam da jeste, da li je pre pet godina bilo moguće više - i to je moguće, ali danas žvimo danas, a ne pre pet godina", rekao je Pastor.

On je zaključio da će, ako konačni tekst bude dobio definitivnu formu kroz skupštinsku raspravu, kako se nagoveštava, poslanici SVM glasati za.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je, povodom postizanja dogovora u Briselu, da je vlast izdala državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i time nanela Srbiji koban udarac sa strahovitim istorijskim posledicama.

"Sadašnja vlast je prihvatila da ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, izruči srpski narod na milost i nemilost albanskim separatistima i proda teritoriju Kosova za ništavni datum za početak pregovora sa EU. Ova vlast je državoubica jer je uništila srpske državne institucije na Kosovu", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Koštunica je dodao da po tom sporazumu više ne postoji država Srbija na Kosovu i Metohiji, već Srbi treba da žive pod zakonima i vlašću "lažne države Kosovo" i naveo da je sada učinjeno ono što nije pošlo za rukom NATO-u i zapadnim silama.

On je rekao da je potrebno mirnim putem suprotstavljati se, kako je naveo, "otvorenom i besramnom nasilju nad Srbijom".

"Moramo na svaki način podržati naš narod da odbrani institucije države Srbije na Kosovu, što je on hrabro i odlučno sve ove godine i činio. I pored ovog poslednjeg čina predaje Kosova, nije sve izgubljeno", naveo je Koštunica.

Socijaldemokratska unija pozdravila je parafiranje sporazuma između predstavnika Srbije i Kosova i ocenila da to predstavlja veoma važan korak u normalizaciji odnosa zvanične Prištine i Beograda.

"Poseban značaj pozitivnog rezultata se ogleda u tome što je to prvi konkretan rezultat direktnih pregovora premijera Srbije i Kosova. Konačno je poslata poruka, posle više meseci negativnih signala iz Beograda, da Srbija želi da normalizuje odnose sa Prištinom", navodi SDU u saopštenju.

Stranka je istakla da je još mnogo pitanja ostalo otvoreno, ali da je bitno da je počeo politički dijalog, makar uz posredovanje Evropske unije.

Pokret "Dveri" smatra da dogovor o predlogu sporazuma Beograda i Prištine u Briselu znači predaju Kosova i Metohije i zbog toga traži ostavku kompletne Vlade Srbije, jer su "izveli državni udar i prekršili Ustav". Pokret je pozvao i na raspisivanje referenduma povodom pitanja "Kosovo ili EU".

Sociolog Vesna Pešić izjavila je da sporazum u Briselu predstavlja uspeh i za Srbiju i za Kosovo i da se nada da će obe strane imati dovoljno energije da primene ono što je dogovoreno.

"Dobro je što su veliki napori Srbije, Kosova i Evropske unije uspeli. To je lepa vest posle mnogih neuspeha. Mislim da će to otvoriti vrata Srbiji da ide dalje ka EU i da počne da rešava probleme", rekla je Pešićeva agenciji Beta.

Ona smatra da Srbi sa Kosova mogu da budu zadovoljni jer su prema sporazumu dobili da upravljaju svojim javnim poslovima.

"Nadam se da će biti energije da se sporazum realizuje. Srbi na Kosovu su jako lepo prošli, sami upravljaju svojim javnim poslovima, a dobili su i policiju i sudstvo", rekla je Pešićeva.

Prema njenim rečima, Srbija je sporazumom u Briselu dobila "maksimum onoga što se može dobiti iz jedne propale situacije".

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da ne zna šta je potpisano u Briselu, ali da je iz onoga što je dostupno u medijima zaključio da sporazum predstavlja Ahtisarijev plan, koji je ranije Srbija odbacila.

"Ne znam šta je potpisano. Nismo čuli svih 15 tačaka, samo neke, zato ne mogu da komentarišem, ali ono što sam iz medija čuo je u prevodu Ahtisarijev plan. Tim sporazumom, sever se integrisao u kosovske instiucije", rekao je Bogdanović za agenciju Beta.

On je podsetio da komandiri srpske nacionalnosti već postoje na severu i da u tom delu pokrajine Kosovsku policiju čini 99 odsto predstavnika srpske nacionalnosti.

Kako je dodao, i komandiri policije u opštinama južno od Ibra gde Srbi čine većinu takođe su srpske nacionalnosti.

Opštinski sudovi postoje u Leposaviću i Zubinom Potoku kao i Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici, ali oni ne rade od 2008. godine jer Srbi nisu dozvoljavali da u njima zažive kosovski zakoni, dodao je Bogdanović, funkcioner Demokratske stranke.

Dodao je da ne može da da adekvatan komentar dok ne vidi zvaničan papir koji je parafiran danas u Briselu.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da dogovor o predlogu teksta sporazuma Beograda i Prištine u Briselu predstavlja dobru vest, koja će omogućiti da se pronađe način zaštite srpskih interesa na Kosovu.

Jovanović je za Radio televiziju Vojvodine rekao da je neophodno osnažiti i Beograd i Prištinu zbog čega je ta stranka tražila od EU da Kosovu da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbiji datum za početak pregovora.

"Nama rešenje koja nisu održiva i koja su posledica one politike koja popušta u minut do 12, nisu više potrebna. Mislim da je neophodno osnažiti i Beograd i Prištinu i zbog toga smo tražili od EU da Kosovu da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbiji datum za početak pregovora", rekao je Jovanović.

On je istakao da "je činjenica da je srpska vlada prošla devet rundi razgovora sa prištinskom vladom, a da je Srbija do pre šest meseci bila zemlja čiji su predstavnici napuštali sastanke ukoliko se na njima negde na kraju stola pojavi neko iz Prištine, sama po sebi mnogo značajnija od bilo kakvog potpisa".

Važno je, dodao je Jovanović, što je "napravljen neki sporazum iako većina ljudi zapravo ne zna šta se nalazi u tom dokumentu, jer je tu bilo tako puno nepotrebne političke koreografije, informacija koje ništa ne znače, ko izlazi, ko ulazi..."

Jovanović je ocenio i da dijalog Beograda i Prištine nije predstavljao "obaranje ruku" premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija.

"Mi ne razgovaramo u Briselu da bi dobili datum za pregovore. Mi u Briselu tražimo šansu za nas ovakve kakvi smo i za našu decu i pravo koje valjda svako ima na jedan normalan život", smatra Jovanović.

Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi ocenio je da današnji sporazum Beograda i Prištine predstavlja važan korak u normalizaciji odnosa dve strane.

"Mi u Preševskoj dolini (na jugu Srbije) dugo godina čekamo da se normalizuje situacija jer smo i mi taoci nenormalnog stanja", rekao je Halimi agenciji Beta.

"Ne znam detalje sporazuma, ali red je bio da konačno počne normalizacija odnosa Srbije i Kosova i nadam se da će to biti u interesu građana", rekao je Halimi, poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline.

Srpska radikalna stranka ocenila je, povodom dogovora o predlogu sporazuma Beograda i Prištine, da paraf premijera Srbije Ivice Dačića nema nikakvu pravnu snagu.

Prema ocenama te stranke, premijerov paraf je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, Rezolucijom 12 44 SB UN i nacionalnim interesima srpskog naroda.

Predsednički kolegijum SRS ocenio je u saopštenju i da je ispisana ''najsramnija stranica srpske istorije'' i najavio protestni skup, koji će biti održan u ponedeljak, 22. aprila na Trgu Republike.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel: Beograd i Priština parafirali sporazum o severu Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Apr.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da je sporazum samo parafiran i da državni organi Srbije trebaju odlučiti da li će ga prihvatiti, dok je premijer Kosova Hašim Tači rekao da sporazum znači priznanje Kosova

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Večernji list objavio detalje sporazuma koji je parafiran u Briselu

Izvor: Danas, 19.Apr.2013

Hrvatski Večernji list objavio je detalje sporazuma koji su danas u Briselu parafirali Ivica Dačić i Hašim Tači. Prema tom sporazumu predviđena je jedna policija na Kosovu i to Kosovska policija. Biće omogućeno formiranje opština s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu. Pravosudne vlasti...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.