Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2018, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani mediji o pet godina Hrvatske u EU

ZAGREB - Većina evropskih medija ignorisala je petu godišnjicu članstva Hrvatske u Evropskoj uniji kao relevantnu temu, a zajednički zaključak je da Hrvatska svoje članstvo u EU nije dobro iskoristila, piše Index.hr i dodaje da je mnogi vide kao "nebitnu, nevidljivu i konzervativnu".

Austrijski "Standard" Hrvatsku opisuje kao '''srednjeevropsku i balkansku zemlju''' koja sada ima ambicije da uvede >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << evro i uđe u šengensku zonu, kao i da je htjela da uđe u EU prvenstveno da bi se distancirala od svojih istočnih i južnih susjeda, ali i da je prekinula reforme čim je nestao pritiska iz Brisela.

Kako je navedeno, u pristupnim pregovorima Hrvatska se prikazivala liberalnijom i otvorenijom nego što jeste, što je nakon ulaska rezultiralo konzervativnom kontrareakcijom.

List navodi i da se sada u Hrvatskoj agituje protiv srpske manjine i da se nameće ''''ekstremno konzervativna slika porodice'''', a najnoviji primjer je kampanja protiv Istanbulske konvencije.

"Standard" ocjenjuje i da hrvatski evrozastupnicu nisu veliki pobornici EU, kao i da zauzimaju jedinstveni nacionalistički stav, naročito kada je riječ o svemu što ima veze s Bosnom i Hercegovinom.

Navodi se i da je granični spor sa Slovenijom i dalje otvoren, te ocjenjuje da će to predstavljati problem za ulazak Hrvatske u šengensku zonu, kao i da Hrvatska sve vrijeme "balansira na ivici evropskih vrijednosti".

Njemački Dojče vele piše o "pet nevidljivih godina Hrvatske u EU" i ističe da Hrvatska '''sa svojih četiri miliona stanovnika i skromnim ekonomskim pokazateljima unutar evropskog tržišta ni prije nije igrala neku značajniju ulogu, kao što to ne čini ni danas".

Kako navodi, EU "razjedana brojnim krizama kako iznutra, tako i spolja, napadima brojnih populista, takozvanih liberalnih demokrata i nacionalista", nije u stanju da se nametne kao "svetionik na putu očuvanja evropskih vrijednosti", zbog čega je prvih pet hrvatskih godina unutar EU "prošlo šapatom - malo ko ih je doista primijetio, bilo unutar zemlje, bilo u Briselu".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

STRANI MEDIJI O PET GODINA HR U EU: Malo ko je primetio

Izvor: Večernje novosti, 03.Jul.2018

Austrijski "Standard" Hrvatsku opisuje kao ''''srednjeevropsku i balkansku zemlju'''' koja sada ima ambicije da uvede evro i uđe u šengensku zonu Većina evropskih medija ignorisala je petu godišnjicu članstva Hrvatske u Evropskoj uniji kao relevantnu temu, a zajednički zaključak...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.