Stotine izbeglica iz azijskih i afričkih zemalja u Srbiji; prihvatni centri prebukirani VIDEO

Izvor: B92, 18.Okt.2022, 21:32

Stotine izbeglica iz azijskih i afričkih zemalja u Srbiji; prihvatni centri prebukirani VIDEO

Beograd -- Na stotine izbeglica iz azijskih i afričkih zemalja spava pod otvorenim nebom u severnim gradovima Srbije, kako bi bili nadomak granice sa Evropskom unijom.

Kapaciteti prihvatnih centara mesecima su prebukirani, a brojno stanje budućih tražilaca azila u evropskim državama ne opada.

Na severu Srbije svakodnevno se viđaju nova lica koja traže put ka obećanoj zemlji.

"Proveo sam deset godina spremajući se da odem u Nemačku. Želim da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imam novi dom. Naučio sam jezik. Spreman sam da počnem novi život", rekao je Sulejman iz Palestine.

Mnogi od njih nemaju jasan plan. Jedini cilj je da što pre stignu na tlo razvijenih evropskih zemalja. Nekada ova misija traje po nekoliko godina.

"Biraću između Belgije i Španije nisam još siguran", rekao je Abdulah iz Maroka.

U prihvatnom centru u Subotu trenutno je 370 ljudi. Dolaze iz Avganistana, Pakistana, Maroka, Sirije i mnogih drugih zemalja.

"Mi prihvatamo iz humanih, iz ljudskih razloga i zbog bezednosti naših komšija u Subotici, ali sve ima neki svoj kapacitet. MI smo u letnji mmesecima primali i iznad kapaciteta, i nismo imali nekih većih incidenata", rekao je Siniša Trajković iz Prihvatnog centra za izbeglice u Subotici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.