Stižu rigoroznija pravila za banke: Imate tri godine

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 20:18

Stižu rigoroznija pravila za banke: "Imate tri godine"

Banke u Evropskoj uniji moraće da informacije potrošačima učini jasnijim, a prećutna prekoračenja po računima neće moći da naplati odjednom i bez najave.

Evropski parlament je na plenarnoj sednici u utorak potvrdio Direktivu o potrošačkim kreditima kojom Evropska unija usklađuje pravila za potrošačke kredite u zemljama članicama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Direktiva Evropskog parlamenta i Vijeća EU-a zameniće postojeću iz 2008. i, kako je predložila Komisija, obuhvatiće više vrsta kredita, propisaće jasniju komunikaciju banaka s potrošačima i onemogućiće im da bez najave i mogućnosti ukidaju prava na "minuse" na računima, prenosi HRT Vesti.

Predlog je dobio široku podršku među političkim grupama u Evropskom parlamentu, a u izveštaju koji je pripremila zastupnica kluba Levice Katerina Konečna traži se da banke osnovne informacije potrošačima moraju davati "jasno, sažeto i vidljivo".

Na raspolaganju tri godine za prilagođavanje

Zemlje članice će imati tri godine da u svoje zakonodavstvo unesu odredbe direktive EU-a.

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol, koji je ispred Evropske pučke stranke bio izvestilac u senci za ovu direktivu, tumači kako po usvojenoj Direktivi "neće više biti moguće presudna prekoračenja naplatiti odednom" a njihovo ukidanje "moraće da se najavi unapred, i naplatiti u barem 12 rata".

"Neće moći ni da se bez saglasnosti potrošača poveća minus na računu i ode eventualno u prećutno prekoračenje gde su kamate puno veće. (...) Novo je i da će svaki potrošački kredit morati da sadrži obaveštenje o mogućim štetnim posledicama po potrošače i tako dodatno upozoriti potrošače na opasnosti prezaduženosti", objašnjava Sokol.

On dodaje da je studija Evropskog parlamenta pokazala da je 340 miliona računa u Evropi u minusu kao i da to nije problem koji se tiče samo Hrvatske.

Takođe ističe da je nova direktiva "prvi zakonodavni akt kojim se na evropskom nivou kodifikuje pravo na zaborav i zaštita od diskriminacije za građane koji su preboleli rak", odnosno da se "zdravstveni podaci ne mogu koristiti kod utvrđivanja kreditne sposobnosti".

"Zabraniće se i da se šalju nezatražene kreditne kartice ljudima i tako pravi pritisak da sklope nekakve ugovore", dodao je hrvatski evrozastupnik, član Odbora EP-a za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.