Stižu milioni iz EU za srpski agrar

Izvor: Mondo, 11.Feb.2016, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu milioni iz EU za srpski agrar

Ove godine preko IPARD II programa na raspolaganju 20 miliona evra za 2016. i neiskorišćenih 15 miliona iz prošle godine.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković otvorila je danas prvu sednicu Odbora za praćenje IPARD II programa, koji će obezbediti sprskim poljoprivrednicima 175 miliona evra do 2020. godine.

Ove godine će biti na raspolaganju 35 miliona evra, a prvi konkursi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << će biti objavljeni u drugoj polovini 2016. godine i poljoprivrednici će moći da dobiju od 700.000 do 1,5 miliona evra.

Prvo investicija, pa refundacija

Mirković je objasnio da će poljoprivrednici u početku sami finansirati investicije i da će nakon toga moći da im se refundira novac u iznosu od 60 do 70 odsto u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. "Za mlade poljoprivrednike do 40 godina refundacija je do 65 odsto, a 70 odsto je ukoliko je korisnik u planinskom području", naveo je Mirković. Prema njegovim rečima, u prerađivačkoj industriji je povraćaj oko 50 odsto, a ako se korisnik bavi i skladištenjem otpada može da dobije dobije dodatnih 10 odsto. On je dodao da će u Programu IPARD država učestvovati sa 25 odsto sredstava tako da će ukupna vrednost programa iznositi oko 230 miliona evra.

"Jedan od uslova sprovođenja IPARD programa je uspostavljanje IPARD odbora za praćenje koji će zajedno sa upravljačkim telom pratiti sprovođenje programa", rekla je Bošković, koja je predsedavala sednicom Odbora u Palati Srbija.

Programom je, kako kaže, definisan set mera koji će u prvoj fazi omogućiti finansijsku podršku sektoru poljoprivredne proizvodnje, prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda, kao i podršku diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim oblastima Srbije.

Ministarka je istakla da je proces evropskih integracija Srbije i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU otvorilo mogućnost korišćenja pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj.

"Ukoliko budemo efikasni i uspešno realizujemo IPARD II program sa učešćem korisnika imaćemo u narednim godinama oko 400 miliona evra investicija u ruralni razvoj", naglasila je Bošković.

Ona je rekla da će proces akreditacije državnih institucija, koji je neophodan za realizaciju programa, biti uspešno okončan u prvoj polovini godine, što će omogućiti raspisivanje prvih poziva za podnošenje prijava.

"Politika ruralnog razvoja EU čije ćemo temelje putem sprovođenja IPARD II programa zajedno postavljati u narednim godinama predstavlja najbolji alat i rešenje za mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju naša poljoprivredna gazdinstva, a naročito ona koja obrađuju male površine u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi Srbije", navela je Bošković.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Mirković je objasnio da je za 2016. godinu opredeljeno 20 miliona evra, ali da će biti preneto iz 2015. i neiskorišćenih 15 miliona evra.

"Prvi pozivi za konkurse se mogu očekivati u drugoj polovini godine", kazao je Mirković i dodao da je krajnji rok da se odobrena sredstva povuku do 2023. godine.

Sednici pored članova Odbora prisustvuju i predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.