Izvor: Vostok.rs, 31.Mar.2018, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao i BBC u Srbiju da se „suprotstavi proruskim medijima koji pumpaju laži”

"Zapad se bori protiv Rusije u bitci za uticaj na Balkanu. Međutim, iako je Evropska Unija obnovila svoj interes za region, najnoviji juriš vodi Britanija. Sedam godina nakon zatvaranja u Beogradu, Bi-bi-si je u ponedeljak ponovo otvorio svoju službu na srpskom jeziku, pokrenuo veb stranicu i stvorio partnerstva sa lokalnim medijima. Taj potez je deo šire borbe za meku silu na Balkanu, naročito u Srbiji, gde su proruski mediji pumpali lažne vesti. Bi-bi-si će takođe krenuti protiv nacionalnih medija, od kojih mnogi prenose malo ili nikakvo kritičko izveštavanje o vladi predsednika Aleksandra Vučića", piše Politiko.

"Tržište medija i opšta situacija postali su mnogo teži u Srbiji. Smatramo da postoji potreba za onim što nudi Bi-bi-si svugde - tačno i uravnoteženo izveštavanje", rekao je Artjom Lis, urednik za Evropu.
"Povratak Bi-bi-sija u Srbiju dolazi kada se Zapad preusmerio na Balkan, zabrinut jer Rusija, Kina, Turska i države zaliva pokušavaju sve da povećaju svoj uticaj u regionu poslednjih godina. EU je prošlog meseca pokrenula novu strategiju za zapadni Balkan i saopštila da bi Srbija i njen sused Crna Gora mogli da se pridruže bloku 2025. godine. Vučićev cilj je da Srbiju dovede u EU i usvojio je politiku koja je dobila pohvale iz Brisela. Ali on takođe drži bliske veze sa Rusijom, tradicionalnim saveznikom Beograda, a kritičari u zemlji i inostranstvu optužuju ga za autoritarnu vladavinu. Dok pozitivno govori o pridruživanju Srbije EU, on i mnogi njegovi ministri takođe koriste vatrenu retoriku protiv Zapada i hvale Moskvu.

Ruski troškovi u Srbiji su samo mali deo ulaganja EU u zemlju u različitim oblicima. Ali inicijative meke sile pomažu Moskvi da održi snažno prisustvo u javnom mnjenju. Više od 100 srpskih organizacija promoviše prijateljske veze sa Rusijom, prema studiji iz 2016. godine. Među njima su osam veb portala, šest ruskih organizacija i 16 lokalnih proruskih medija.

Ali izazov za Bi-bi si i druge koji sebe vide na čelu napora da obezbede nepristrasne vesti ne dolazi samo iz Moskve, već i iz same Srbije. 

Vučićeva vlada negira da je ograničila slobodu medija. Međutim, Vučić je takođe napao kritične medijske kuće, brendirao neko "smeće" i više puta opisivao novinare u jednoj istraživačkoj organizaciji kao `lažove`.", navodi između ostalog Politiko.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.