Štetne supstance u pelenama i opremi za bebe

Izvor: RTS, 19.Feb.2015, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štetne supstance u pelenama i opremi za bebe

Prisustvo hemikalija koje mogu štetno da utiču na zdravlje dece, ustanovljeno je kod 16 od 68 testiranih proizvoda za decu i bebe, pokazuje istraživanje koje su sproveli Asocijacija potrošača Srbije i još 10 potrošačkih organizacija, članica krovne organizacije potrošača u EU.
Rezultati testova pokazuju da neka od hemijskih jedinjenja utvrđena u opremi za bebe mogu biti štetna, čak i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ako su u proizvodu prisutna samo u tragovima, zbog čega ta organizacija zahteva hitnu reakciju nadležnih, navodi se u saopštenju Asocijacije potrošača Srbije, prenosi Beta.
Testirano je ukupno 68 proizvoda u šest kategorija, ali APOS nije naveo kada je istraživanje rađeno, kao ni imena firmi čiji su proizvodi ocenjeni kao štetni.
Istraživanje je pokazalo da su u tri od 19 bodija pronađeni ftalati, koji su kancerogeni, koji remete hormone i smanjuju plodnost, a iste hemikalije bile su prisutne i u šest prostirki slagalica, kao i u jednoj tekstilnoj od 14 testiranih prostirki.
U jednoj od 10 ispitanih cucli pronađen je bisfenol A, koji štetno deluje na mozak, dok je od 11 ispitanih uzoraka pelena, u četiri utvrđeno prisustvo natracena i naftalena koji su kancerogeni i mutageni.
Iz APOSA navode i da je u jednoj od sedam ispitanih prostirki za presvlačenje prisutan inhibitor plamena na bazi hlora, koji je takođe kancerogen i štetno deluje na reproduktivne organe.
APOS od nadležnih zahteva da primenjuju princip predostrožnosti kada je u pitanju regulisanje opasnih hemijskih supstanci, jer za određene hemikalije nema bezbednih nivoa koji se mogu postaviti.
Ta organizacija za zaštitu potrošača zahteva da se zabrani njihovo korišćenje od samog početka, jer je to jedina mogućnost da se smanji izloženost potrošača i okoline štetnim supstancama, kao i da se unapredi način informisanja potrošača o prisustvu štetnih hemijkalija u proizvodima koje kupuju.
APOS je najavio da će kroz punopravno članstvo u Internacionalnoj asocijaciji potrošača za istraživanje i testiranje, čija je trenutno pridružena članica, nastojati da sličnim istraživanjima, u otvorenom dijalogu sa nadležnim organima, poboljša kontrolu bezbednosti proizvoda, veću transparentnost tržišta i unapređenje konkurencije.
 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.