Izvor: Magyar Szó, 12.Dec.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šteta je neprocenjiva

Srbija je igrala i stavila sve na rusku kartu, ali je zaboravila da se igra može završiti loše po nju; „Gazprom“ je stavio do znanja celoj Evropi, ne krijući političku pozadinu svoje poruke, da je projekat izgradnje Južnog Toka propao i da se razmišlja o postavljanju novih vodova koji bi prolazili preko Turske, umesto Bugarske i Srbije. „Gazprom“ je prozvao Evropsku Uniju zbog toga što se prema projektu nije postavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << odgovorno i ohrabrio Tursku da svoju novu poziciju iskoristi u pokeru koji igra sa Briselom. To kaže prvi čovek „Gazproma“ na osnovu čijih se reči mogu zaključiti neke stvari. Novinar Miša Brkić pokušava u intervjuu za „Mađar so“ da razabere da li se u slučaju sudbine Južnog Toka mogu kriviti politički ili privredni faktori.

Iako se u Srbiji još mnogi nadaju da se Južni Tok može oživeti, Miša Brkić misli da o tome više ne vredi ni razmišljati. „Dosta je samo pogledati šta govori inicijator projekta, Rusija, odnosno, ruski „Gazprom“. Ako su oni sahranili ovaj projekat, onda mi zaista nemamo nikakvih osnova da ne verujemo njima. Istovremeno mislim da ne piju vodu ni spekulacije po kojima Rusija samo igra političku igru sa Evropskom Unijom preko Južnog Toka. Više verujem u objašnjenje da i „Gazprom“ i Rusija u veoma velikoj meri oskudevaju u novcu. Sa druge strane moramo uzeti u obzir i analizu „Gazproma“ i Rusije koja govori da Evropi jednostavno neće trebati toliko gasa koliko bi Južni Tok mogao prenositi. Ovu tezu podržavaju i poslednji podaci o tome koliko se gasa isporučuje u Evropu putem Severnog Toka. Isporučuje se manje nego što bi kapacitet mogao da podnese. I podaci od prošle godine govore o tome da Evropi treba manje gasa nego što to kapaciteti omogućavaju. Iz svega toga se može zaključiti da od Južnog Toka zaista neće biti ništa“, kaže Brkić.

Na pitanje da li će novi savez između Rusije i Turske imati značajnog uticaja na budućnost evropskog energetskog sistema, Brkić odgovara da najnoviji dogovor najviše govori o tome kako se ruska država odnosi prema „Gazpromu“ i kako u cilju ostvarivanja svojih geopolitičkih interesa koristi gas u svojim raspravama koje poprimaju globalni karakter. „Nesporno je da je turska privreda u razvoju i da su joj potrebni izvori energije. Turska je međutim prilično značajna država te da se ne bi oslanjala na jednog jedinog isporučioca energenata ili na jednu jedinu vrstu energenta. Mislim da su priče koje govore o tome da će na rusko-grčkoj granici Rusija izgraditi veliko čvorište za distribuciju gasa smešne. Zbog čega bi bilo ko gradio bilo šta ako nije siguran da će se njegovo ulaganje isplatiti?! Zbog čega bi Rusija i „Gazprom” potrošili više stotina miliona pa čak i milijarde evra za čvorište iz kojeg niko ne kupuje gas?!”, pita Brkić.

Analitičar je mišljenja da se nikako ne mogu zanemariti brojke koje govore o tome koliko je Srbija izgubila odustajanjem Rusije od Južnog Toka, ali on sam najveću štetu vidi u jednom drugom faktoru. „Srbija je izgubila brzinu. Godine je potrošila uljuljkavajući se u san da će moći da garantuje svoju energetsku sigurnost, a sad je morala da shvati da sama sebi baš ništa nije osigurala. Ova šteta je neprocenjiva. Mi smo sanjarili dok su se države regiona trudile da za sebe obezbede što više izvora energije i što više distributera iste, a mi smo igrali na rusku kartu i zaboravili da to nosi popriličan rizik, a da se u igrama u kojima je rizik veliki može izgubiti baš sve i to samo u jednom trenutku”.

Na primedbu da je nemački list „Zidojče Cajtung” u svojoj analizi primetio da će na veze Srbije i Rusije ova odluka „Gazproma” biti otrežnjujuća, Brkić odgovara da nije mala stvar što je Rusija opet izigrala Srbiju. „Rusiji smo potrebni samo u slučaju da preko nas mogu ostvarivati svoje interese, ali kada je ona nama potrebna, još ni jednom nije dokazala da je ono što mi mislimo da jeste - brat i drug. Smešno je kada ruski ambasador u Beogradu govori da će Srbija imati gasa čak i ako se Južni Tok ne izgradi. Srbija, moliću lepo, i danas ima gasa. I dok bude para, i u budućnosti će ga moći kupovati, i to bez problema, kao i do sada. Ova izjava je samo zamazivanje očiju da bi Rusija i dalje ostala u igri na Balkanu, tačnije u Srbiji; i dalje budi lažne nade, govori stvari koje nemaju veze sa realnošću. To je dovoljan dokaz da je za Srbiju jedino rešenje Evropska Unija. Zajednica evropskih država je zalog ne samo energetske stabilnosti i sigurne budućnosti, nego i niz drugih stvari. Budućnost države je u EU, a nikako u Rusiji”, naglašava Brkić.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.