Stefanović: Politika, Kosovo i EU na velikom testu

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Politika, Kosovo i EU na velikom testu

Bivši šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da su "politika i Kosovo i Evropska unija" na velikom testu nakon dobijanja jasnih uslova za početak pristupnih pregovora sa EU, kao i da je "najproblematičniji i potpuno nov" zahtev o potpisivanju ugovora o dobrosusedskim odnosima sa Prištinom.

- Politika i Kosovo i EU je na velikom testu. Ne bih išao toliko daleko kao neki analitičari da tvrdim da je kolabirala, ali će bitipotrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mnogo političkog umeća, takta i realizma u postizanju bolnih kompromisa sa Prištinom koji će moći da odagnaju za nas taj vrlo štetan izbor - kazao je Stefanović za agenciju Beta.

Ovu poruku, poslednju u nizu teških i loših poruka za našu državnu politiku, treba jako ozbiljno shvatiti i treba razumeti da je sada sve ono što se nagoveštavalo jasno formalizovano tako da nema prostora za tumačenja, istakao je on.

Stefanović je dodao da odgovorno tvrdi da je jedini novi uslov tačka sedam koja govori o neophodnosti postizanja pisanog sporazuma sa političkim i pravnim garancijama o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

- Naša vast je imala mogućnost da eskivira ovakve strele ispaljene na državu Srbiju, nova vlast nema prostora i moraće uz mnogo truda i takta da priđe ovom pitanju i napusti put demagogije i lažnog patriotizma što neće biti lako s obzirom na ono što su obećali biračima - kazao je šef bivšeg pregovaračkog tima.

On je ocenio da lista uslova ostavlja mogućnost da sadržina sporazuma, koji se traži da Beograd napravi sa Prištinom, bude predmet dogovora i novih uslovljavanja, naročito kada se zna da će Priština biti nekonstruktivna i začaurena u svom nacionalnom projektu.

- Našu vlast ne čekaju ni malo laki dani, na njoj je velika odgovornost i ona se može prevazići zajedničkim državnim delovanjem bez lažnog patriotizma i demagogije - kazao je Stefanović.

- Vreme nam ističe, a plana za Kosovo ni na vidiku nema. Sada se pokazuje da se sve ono za šta smo bili kritikovani, a bilo je daleko manje od onoga što se traži od ove vlasti, vraća ko bumerang onima koji su te kritike iznosili - kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, DS će podržati vlast u teškim kontroverznim koracima koji ne vode ka priznanju Kosova. Stefanović smatra da uslovi nisu samo stav Nemačke već i drugih zemalja Zapada.

Povezane vesti: "Volstrit žurnal": Eštonova planira da se uključi u dijalog Dačić negira da je postignut dogovor o predstavljanju Kosova Kacinov pomoćnik: Srbija će ipak učestvovati na sastancima s Kosovom EU: Ako Beograd predloži, može i viši nivo dijaloga sa Prištinom Gordon: Doneo sam podršku, a ne sugestije za izgled srpske vlade
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.