Stefanović: Odbijanje Prištine da ukine takse poraz EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2019, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Odbijanje Prištine da ukine takse poraz EU

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da odbijanje Prištine da ukine takse na srpsku robu poraz politike Evropske unije.

U intervjuu za TV Pink on je rekao da EU ili ne shvata da takva vrsta gubljenja kredibiliteta šteti njoj samoj ili se, u stvari, neke zemlje predstavljaju kao da vrše pritisak na Prištinu da ukine takse, a zapravo joj poručuju da ne mora to da učini.

Povodom današnjeg telefonskog razgovora predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije Aleksandra Vučića s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dijalogu Beograda i Prištine, koji je bio tema i foruma GLOBSEK u Bratislavi, odnosno o odbijanju Prištine da ukine takse na robu iz Srbije i primeni ono što je potpisala u Briselskom sporazumu, Stefanović je rekao da postoje dva različita koloseka, "dve stvari koje se jasno diferenciraju vezano za sve te razgovore".

U tom kontekstu, on je ukazao da predsednik Vučić vodi dobru i stabilnu politiku koja, kako je naveo, pokazuje da se on bori za Srbe i da Srbija nešto dobije na KiM.

"Imate kontuinuirane pokušaje da se kroz razgovore obezbedi stabilnost, koja je veoma važna ne samo za našu zemlju već i za region, da se obezbedi mir i više novih investitora. Sve je to preduslov da bi investitori došli", rekao je Stefanović.

On je dodao da se Vučić nalazi u situaciji u kojoj bi mu bilo lakše da vodi drugačiju politiku, politiku koja bi se dopadala svima, ali koja ne bi donele neke rezultate, mada bi njemu lično donela političke poene.

Međutim, istakao je Stefanović, predsednik Vučić se opredelio za politiku koja nudi rezultate, iako je teška, i omogućuje da Srbija svake godina napreduje.

"Nažalost, taj drugi kolosek možemo da čitamo kao poraz politike EU na KiM. EU se postavila kao garant Briselskog sporazuma, ali nemogućnost implementacije, i ne samo to, već i jasna i nedvosmislena poruka prištinskog rukovodstva koje kaže 'ne pada nam na pamet' da prihvatimo Briselski sporazum, sve što smo tamo potpisali, sve što smo obećali, sve što je garantovano, sad smo se predomislili, od toga nema ništa, poraz je EU", rekao je Stefanović.

"Imate veoma lošu situaciju za EU, nikad nisam očekivao previše od prištinskog rukovodstva, nisam siguran da imaju preveliki kapacitet da o tome odlučuju, ali to nije dobro ni za Srbe ni za Albance, pogotovu nije dobro za one ljude koji su izgubili svoju reč. Kad izgubite reč, šta vam posle toga preostaje", upitao je Stefanović.

Nije dobro da ambasadori ocenjuju medije

Stefanović je izjavio da nije dobro da ambasadori ocenjuju rad medija, ističući da mediji u Srbiji imaju potpunu slobodu da pišu sta hoće.

"Ne mislim da je uvek dobro da ambasadori daju ocene o nekim medijima i negativno se izjašnjavaju o njima, jer nije dobro kritikovati medije pošto to znači da vam se ne sviđa kako neki od njih uređuju svoju politiku i kako izveštavaju. Pustite njih da to rade", poručio je Stefanović.

On je to rekao za TV Pink povodom izjave ambasadora SAD Kajla Skata za list Danas da mediji ne treba da služe za napade na političke protivnike. "Pretpostavljam da se ta izjava odnosila baš na taj dnevni list koji se samo time i bavi", dodao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, postoji jedan deo dnevnih listova čiji su jedina meta predsednik Srbije Aleksandar Vučić, njegova porodica ili neko od ljudi na vlasti, i kod kojih ne postoji nikakva uravnotežena ili kritička svest.

Stefanović je rekao da je u Srbiji, za razliku od drugih zemalja, stanje u tom smislu dobro i da postoji mogućnost da se pročitaju različiti stavovi.

U tom kontekstu, on je istakao da je, prilikom nedavne posete SAD, video da postoje mediji koji su protiv ili za američkog predsednika Donalda Trampa.

"Potpuno su podeljeni. Dakle, nije to sve tako idealno nigde, ali u Srbiji postoji pluralizam, postoji različito viđenje, postoji potpuna sloboda medija da pišu šta hoće", rekao je Stefanović.

On je dodao da u Srbiji piše i uređuje ko, kako i šta hoće.

"To što se nekome to ne sviđa, to je isto demokratija, a svakoga treba da pustite da radi svoj posao. Građani će odlučiti ako im se ne nešo sviđa i neće gledati taj kanal ili neće kupiti tu novinu", rekao je Stefanović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Odbijanje Prištine da ukine takse poraz EU

Izvor: Blic, 08.Jun.2019

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da odbijanje Prištine da ukine takse na srpsku robu poraz politike Evropske unije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.