Stefanović: EU traži rezultate dijaloga, ne i priznavanje Kosova

Izvor: Blic, 17.Jun.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: EU traži rezultate dijaloga, ne i priznavanje Kosova

Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da za Srbiju sigurno neće biti novih uslovljavanja na putu ka članstvu u EU, povodom izjava pojedinih evropskih zvaničnika poslednjih dana da je za članstvo Srbije u EU neophodno rešavanje kosovskog problema.

To što Brisel traži, a što je ovih dana ponovljeno kroz izjave nekih evropskih zvaničnika, nije za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beograd ništa novo i mi to shvatamo kao zahteve da se razgovori s Prištinom nastave, kao i da se u njima što pre dođe do konkretnih rešenja", rekao je Stefanović i dodao da nikakvih drugih uslovljavanja nema.

S tim se slažu i državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović i profesor FPN Predrag Simić.

- Sugerišu se razgovori u Briselu bez obaveze da se Srbija natera da bilo kada u tom procesu prizna Kosovo - izričit je Ivanović.

Iako, kako kaže, EU nema jedinstven stav o tome kakvi odnosi treba da budu između Srbije i privremenih institucija u Prištini, izvesno je da blokada Kosova na putu uključivanja u regionalne forume predstavlja latentnu opasnost.

- Iz tog razloga EU insistira da se nekako reše vitalna pitanja i ne više od toga. Ne mislim da insistiraju na statusu jer status nije rešiv. Postoji 76 zemalja koje su priznale nezavisnost Kosovo, ali sada je već svima jasno da ako Srbija ne prizna to ne vredi baš puno - smatra Ivanović.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ima gotovo identično objašnjenje.

- Dokle god postoji makar jedna zemlja koja ne priznaje nezavisno Kosovo za Brisel će biti važno da se postigne napredak u pregovorima i mislim da više od toga neće biti postavljeno kao dodatni uslov Srbiji u neko dogledno vreme - izjavio je Simić.

Po njegovom mišljenju, za Brisel će biti najvažniji napredak u rešavanju određenih pitanja života na Kosovu, a pre svega to su tehničha pitanja i zato bi dobro bilo da se napredak što skorije dogodi.

Povezane vesti: Ketrin Ešton iduće nedelje u Beogradu i Prištini Stefanović: U junu očekujemo konkretna rešenja Završen prvi dan četvrte runde dijaloga Beograd-Priština Ulični rat u Prištini zbog dolaska Stefanovića Bar jedan sporazum do jula između Beograda i Prištine
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.