Stefanović: Autonomija nije tema

Izvor: RTS, 13.Avg.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Autonomija nije tema

Autonomija severa Kosova u ovom trenutku nije tema, a napisi sličnog sadržaja su spekulacija, ocenio Borislav Stefanović. Srpske opštine na severu KiM imale bi, prema planu EU, zajednički mehanizam pomoću kojeg će odlučivati i određeni stepen finansijske samostalnosti, piše "Koha ditore".

Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović, izjavio je da autonomija severa Kosova u ovom trenutku nije tema, a da su napisi sličnog sadržaja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samo još jedna u nizu spekulacija vezanih za pitanje Kosova i Metohije.

"Mi smo spremni i otvoreni za svaki razgovor koji bi ponudio rešenje za sporna pitanja na Kosovu i Metohiji, ali za rešenja koja ne narušavaju interese Srbije i u skladu su sa našim Ustavom", izjavio je Stefanović agenciji Tanjug.

Reagujući na napise u prištinskim medijima o takozvanoj "supstancijalnoj autonomiji" koju, kako se navodi, pripremaju u Evropskoj uniji, Stefanović je negirao da su takvi razgovori vođeni, jer, kako je dodao, to "jednostavno nije tema".

Prištinski list Koha Ditore objavio je jutros da u Evropskoj uniji pripremaju plan za sever Kosova po kojem bi srpske opštine imale jedan zajednički mehanizam pomoću kojeg će same odlučivati, a dobile bi i stepen finansijske samostalnosti.

"Srpske opštine na severu Kosova će imati zajednički mehanizam pomoću kojeg će same odlučivati. One će na direktan način dobijati određeni procenat od carinskih taksi na prelazima sa Srbijom i na taj način će dobiti finansijsku autonomiju od strane Vlade Kosova", citirao je list neimenovane diplomatske izvore u Prištini.

Mehanizam preko kojeg će opštine odlučivati biće nazvan "regionalni savet za sever" i biće formiran na osnovu Ahtisarijevog plana. Opštine će imati i jednu posebnu budžetsku liniju koju će kontrolisati Priština.

To bi bila "substancijala autonomija" za sever Kosova, zato što se međunarodni zvaničnici uglavnom ustručavaju da koriste reč "specijalni status", kada govore o potezima o rešenju stanja na severu Kosova, naveo je Koha ditore.

Finansijska autonomija bi trebalo da se postigne uz saglasnost kosovske vlade, dok bi plan bivšeg posrednika Martija Ahtisarija trebalo da omogući opštinama formiranje asocijacija, a zatim i regionalnih saveta.

Postoji povećan međunarodni pritisak za "substancijalnu autonomiju za Srbe koji žive u Zubinom Potoku, Zvečanu, Leposaviću i na severu Mitrovice", potvrđeno je prištinskom dnevniku u kosovskoj vladi.

"Naši međunarodni prijatelji smatraju nemogućom misijom integrisanje severa nakon 12 godina. S ciljem izbegavanja oružanog sukoba, kao najbolje moguće rešenje, oni vide davanje specijalnog statusa za taj deo Kosova", rekao Kohi neimenovani zvaničnik vlade u Prištini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.