Stavljena tačka na kampanju protiv srpskog Telekoma: Izglasana osuda pritisaka

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 15:20

Stavljena tačka na kampanju protiv srpskog Telekoma: Izglasana osuda pritisaka

Najvažniji amandmani Junajted grupe protiv srpskog Telekoma nisu prošli, ali je zato izglasana osuda pritisaka koje su vršili na Parlament EU, piše 24sedam.

Naime, lobiranje Dragana Šolaka i Junajted grupe protiv Telekoma Srbija doživelo je katastrofalan poraz - preko svojih političkih saradnika i preskupo plaćenih lobista u EP pokušali su da ova srpska kompanija bude na čak 12 mesta pomenuta u izveštaju EP, a uspelo im je samo u dva slučaja, navodi se u tekstu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pritom, i pored kampanje pritisaka kakva se ne pamti u istoriji Parlamenta EU, a koja je vođena što javno preko medija, što po briselskim kuloarima, Telekom nije povezan ni sa jednom "velikom aferom" u Srbiji niti sa bilo kakvim kršenjima zakona. Evropski poslanici prepoznali su kao budalaštinu ovakve pokušaje i jasno ih odbacili, piše portal.

Zauzvrat, Junajted grupa i Dragan Šolak dobili su to da je usvojen amandman 17c kojim se osuđuju neutemeljeni pritisci na Evropski parlament u procesu usaglašavanja završne verzije izveštaja Vladimira Bilčika.

U medijima u Srbiji čiji je vlasnik Junajted grupa prethodnih nedelja i meseci stvarana je falsifikovana slika kao da je najveća briga EU kompanija Telekom Srbija. Stotine priloga su mediji objavili protiv najvećeg tržišnog konkurenta svojih gazda iz Luksemburga, vršeći najgrublji pritisak na poslanike Parlamenta EU.

Ovi lažno nezavisni i lažno objektivni mediji čak su protiv izvestioca Bilčika plasirali čitav niz najgrubljih uvreda i optužbi. "Iz dana u dan, od jutra do večeri, N1 i Nova S su vodili sramotnu kampanju kako protiv Telekoma, tako i protiv samog Evropskog parlamenta, dovodeći u sumnju odluke te važne institucije EU", tvrdi 24sedam.

Sa druge strane, milijarder Dragan Šolak i njegova grupacija debelo su platili najmanje dve uticajne lobističke kuće za vođenje rata protiv srpskog Telekoma.

Junajted grupa je za lobiranje u Briselu angažovala međunarodne firme "Hajgejt", sa centralom u Londonu, i "Žid Luaret Nuel", sa centralom u Parizu, a i jedni i drugi imaju specijaliste za lobiranje pri institucijama EU. Predstavnici britanskog "Hajgejta" su najmanje dva puta išli sa ljudima iz Junajted grupe na zvanične sastanke u Evropskom parlamentu, o čemu postoje i pisane zabeleške na sajtu te institucije.

"Ali uzalud. Poslanici EU pokazali su da ne nasedaju lako na spletke iz Šolakove kuhinje, ma koliko bile dobro organizovane i skupo plaćene, a sramotna javna kampanja iznova je potvrdila da mediji Junajted grupe poput nisu ni objektivni ni profesionalni, već da su samo batina za sprovođenje poslovnih i političkih interesa svojih vlasnika", piše portal.

Bilčik zadovoljan, a ko je bio najglasniji?

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika sa 508 glasova "za", 76 je bilo protiv, a 37 uzdržanih.

Bilčik je tim povodom izjavio: "Nadam se da moj izveštaj može da ohrabri Srbiju na njenom budućem putu u ovim teškim vremenima. Radujem se razmatranju izveštaja u Beogradu."

U debati koja je prethodila glasanju, a kako je objavio sam N1, najglasniji protiv kompanije Telekom Srbija bili su slovenački poslanik Klemen Grošelj i pojedini poslanici EP iz Hrvatske, navodi se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.