Stav EU je iznenađujući, jer je Brisel garant slobode kretanja

Izvor: BKTV News, 15.Jan.2017, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stav EU je iznenađujući, jer je Brisel garant slobode kretanja"

"Hoće li svaki srpski voz koji inače već 18 godina ide svakog dana iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu, biti zaustavljen dugim cevima", upitao je ministar Vulin.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Aleksandar Vulin kaže za RTS, povodom situacije oko voza koji je juče išao u Kosovsku Mitrovicu, da je veoma čudno da se u EU protive slobodi kretanja za koju su se toliko zalagali i da >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zato očekuje pojašnjenje Brisela.

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da ga je iznenadio stav EU, jer je Brisel garant slobode kretanja.

Sloboda kretanja je jedna od najvažnijih tekovina EU, podsetio je Vulin i ukazao da "sada odjedanput to nije tako kada su Srbi u pitanju".

Portparolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Maja Kocijančič juče se oglasila povodom zahteva kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri da Brisel zaustavi voz na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica, i Prištini poručila "da to nije njihov posao".

Vulin je naglasio da su juče poslate specijalne snage mimo Briselskog sporazuma, jer nije moguće da jedinice ROSU dođu na sever KiM, u prostor gde nema ni jednog Albanca.

"Da nije bilo smirene i veoma mudre reakcije predsednika Vlade gospodina Vučića, imali biste krvave sukobe na severu KiM", rekao je Vulin.

Podsetio je da je Vučić rekao nešto "što se nije čulo od 1999. godine, a to je da se nasilje nad Srbima neće tolerisati".

Što se tiče zahteva za izručenje bivšeg kosovskog premijera i lidera OVK Ramuša Haradinaja, Vulin ukazuje da bi Haradinaj odavno služio zatvorsku kaznu da je samo pravo dovoljno.

"Nadam se da će francuski sud imati hrabrosti i snage da se bavi isključivo pravom", rekao je ministar.

Voz koji je posle 18 godina juče krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen je posle podne u Raški zbog najava pokušaja miniranja pruge na severu KiM.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da su Albanci i njihove specijalne snage hteli da uhapse mašinovođu i putnike i izazovu sukobe.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.