Van Rompuj: Status kandidata u februaru

Izvor: Blic, 09.Dec.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompuj: Status kandidata u februaru

Lideri Evropske unije odlučili su da status kandidata Srbiji daju u februaru iduće godine i da to potvrde na samitu početkom marta, izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj na konferenciji za novinare, posle samita EU u Briselu. Zvaničnik EU rekao je novinaru Blica da je odluka generalno pozitivna i da znači "da" ali da je atmosfera nepovoljna po Srbiju jer se razgovara o drugim stvarima.

15:47 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - Drašković: Saradnja sa svima, pa i sa Kosovom

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je danas da Srbija mora blagovremeno da uspostavi regionalnu saradnju sa svima, uključujući i Kosovo, ukoliko želi u martu da "položi popravni ispit" i stekne kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

U pisanoj izjavi, Drašković je naveo da su Srbiji još pre nekoliko meseci saopšteni dodatni uslovi za dobijanje statusa kandidata, ali da većina toga nije isupnjena.

"Dogovor o integrisanom upravljanju carinskim prelazima sa Kosovom zatrpan je balvanima. Zbog lošeg vladanja i svojih i kosovskih 'crvenih linija' upućeni smo na popravni", naveo je Drašković.

15:24 - Kacin: Srbija nije izuzetak

"Nužan uslov bržem napredovanju Srbije je normalizovanje odnosa sa Kosovom. Bez postignute pune regionalne stabilnosti i saradnje, nijedna država Zapadnog Balkana nema pristup članstvu u Uniji. Tu Srbija nije izuzetak. Postignuti dogovori sa Prištinom se moraju u potpunosti primeniti kako bi Beograd povratio poljuljani kredibilitet u očima država članica EU i osigurao status kandidata u martu 2012, kao i nesmetani nastavak integracija", naveo je u pisanoj izjavi izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

On smatra da je evropska budućnost Srbije realna.

"Beograd je mora iskoristiti u interesu Srbije i celog Zapadnog Balkana. Današnja propuštena šansa treba da predstavlja iskustvo koje govori o nužnosti kontinuiranog sprovođenja reformi", smatra Kacin.

15:05 - Koštunica: Srbija nije ništa izgubila

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da Srbija ništa nije izgubila time što danas nije dobila kandidaturu za Evropsku uniju i da vlast, ako je odgovorna, treba da podnese ostavku i raspiše izbore.

"Narod na izborima treba da odluči da li Srbija treba da ima novu politiku i novi državni cilj, a to je politički i vojno neutralna i ekonomski stabilna Srbija, umesto dosadašnjeg cilja da Srbija po svaku cenu i na svoju štetu bude članica EU", naveo je Koštunica.

14:43 - EU: Procena u februaru, a status u martu, i dalje uslovno

Lideri EU odlučili su danas, posle povremeno žustre rasprave u Briselu, da se nacrt zaključaka o Srbiji delimično promeni i da se od Saveta ministara EU zatraži da u februaru izvrši procenu, kako bi lideri Unije početkom marta mogli Srbiji definitivno da odobre status kandidata za članstvo u EU.

U predlogu zaključaka pisalo je da se "s ciljem da se Srbiji odobri status zemlje kandidata za članstvo u EU do marta 2012. Evropski savet zadužuje Savet ministara EU da prouči i potvrdi da je Srbija nastavila da ubedljivo ispunjava preuzete obaveze".

To, kako se dodaje, podrazumeva "dalji napredak u kretanju ka iskrenom sprovođenju postignutih spporazuma u dijalogu, uključujući i sporazum o intergisanom upravljanju prelazima/granicama (IBM) kao i da je postigla sporazum o učešću svih strana u regionalnoj saradnji i da aktivno saradjuje u obezbedjeivanju da Euleks i Kfor izvršavaju svoje mandate".

14:31 - SRS spalio zastavu EU

Funkcioneri Srpske radikalne stranke održali su danas ispred zgrade predsednika Srbije protest pod motom "Srbija neće u Evropsku uniju" sa koga su poručili da treba obustaviti proces evrointegracija.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović rekao je da je jedino gore što je moglo da nas zadesi od dobijanja statusa kandidata je da će to da se desi u martu. Funkcioneri SRS su zapalili zastavu EU i predsedniku Srbije doneli geografsku kartu i Ustav Srbije, ali nisu ulazili u zgradu da mu ih predaju.

14:16 - Buzek: Snažan signal Srbiji

Srbija je napravila veliki napredak u ispunjavanju evropskih obaveza, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek ali je dodao da razume primebde nekih zemalja oko saradnje Beograda i Prištine.Opširnije čitajte ovde.

14:15 - Švarcenberg: Srbija zaslužila da bude kandidat za EU

Češka je protiv toga da EU odloži odluku o kandidaturi Srbije za prijem u Evropsku uniju za mart iduće godine jer je napredak Beograda izuzetan.

Srbija je ispunila sve zahteve, uključujući izručenje optuženih za ratne zločine.

Opširnije čitajte ovde.

14:12 - Tadić će se obratiti javnosti

Predsednik Srbije Boris Tadić obratiće se novinarima danas, pošto Evropski savet u Briselu saopšti šta je odlučio o kandidaturi Srbije za prijem u Evropsku uniju.Opširnije čitajte ovde.

14:11 - Crnoj Gori pregovori u junu

Evropski savet odlučio je rano jutros da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u martu iduće godine, pod uslovom da ostvari dalji napredak u dijalogu sa Prištinom i pomogne da se omogući slobodno kretanje Euleksu i Kforu, potvrđeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora.Opširnije čitajte ovde.

14:07 - Srbija obavezna da nastavi dijalog sa Prištinom

Kako "Blic" saznaje u diplomatskim krugovima u Evropskom savetu, zaključci koji su noćas pripremljeni i još nisu definitivni, obavezuju Srbiju da nastavi dijalog sa Prištinom, primeni sporazume, pre svega o integrisanom upravljanju granicama i omogući ipunjavanje punog mandata Kforu i Euleksu.

Kada ispuni ove najvažnije uslove Srbija će, kaže se u zaključcima, dobiti status kandidata, a o tome će ubuduće odlučivati šefovi diplomatija EU. Ovo znači da bi i pre marta, ukoliko ispuni uslove, Srbija mogla dobiti kandidaturu, jer se šefovi diplomatija sastaju već u februaru sledeće godine.

Tekst zaključaka pripremljen za Samit EU još nije definitivan i kako "Blic" saznaje još se lobira da eventualno bude povoljniji za Srbiju. Sve će biti jasnije nešto posle 15 sati, kada se očekuje da će zaključci biti usvojeni. U Brisleu je upravo u toku radni sastanak na kome će biti odluceno o statsu kandidata za Srbiju.

Povezane vesti: Mas: Odluka još nije doneta Vol strit džornal: Srbija zaslužila da napreduje ka EU File: Čekamo 9. decembar Lunaček: Nema statusa kandidata dok traje nasilje na Kosovu Kocijančić: Preporuka ministara o kandidaturi Srbije u ponedeljak
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odlučeno: O kandidaturi Srbije u februaru!

Izvor: Mondo, 09.Dec.2011

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj izjavio je danas su lideri Evropske unije odlučili da status kandidata Srbiji daju u februaru iduće godine i da to potvrde na samitu početkom marta.

Nastavak na Mondo...

Počelo obraćanje Tadića: Ne odustajemo od evropske budućnosti

Izvor: Blic, 09.Dec.2011

Lideri Evropske unije odlučili su da status kandidata Srbiji daju u februaru iduće godine i da to potvrde na samitu početkom marta, izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj na konferenciji za novinare, posle samita EU u Briselu. Zvaničnik EU rekao je novinaru Blica da je odluka generalno...

Nastavak na Blic...

EU: Status kandidata Srbiji u februaru

Izvor: NaDlanu.com, 09.Dec.2011

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj izjavio je danas su lideri Evropske unije (EU) odlučili da status kandidata Srbiji daju u februaru iduće godine i da to potvrde na samitu početkom marta. ..BRISEL, 09. decembar 2011. (FoNet) - On je na konferenciji za novinare, posle samita EU, ocenio...

Nastavak na NaDlanu.com...

Drašković: Saradnja sa svima, pa i sa Kosovom

Izvor: Vesti-online.com, 09.Dec.2011

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuka Drašković ocenio je danas da Srbija mora blagovremeno da uspostavi regionalnu saradnju sa svima, uključujući i Kosovo, ukoliko želi u martu da "položi popravni ispit" i stekne kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji...U pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Srbiji status kandidata u februaru

Izvor: BanjalukaLive.com, 09.Dec.2011

Predsjednik EU Herman Van Rompej izjavio je danas da će se ministarski savjet EU sastati u februaru sa jasnim ciljem da Srbiji dodijeli status kandidata, s tim da Evropski savjet to potvrdi u martu naredne godine. Srbija je "značajno napredovala" na svom evropskom putu, rekao je Van Rompej na konferenciji...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Barikade se obile Srbiji o glavu

Izvor: NaDlanu.com, 10.Dec.2011, 00:35

Kopredsednik Igmanske inicijativu Aleksandar Popov izjavio je večeras da je odluka Evropskog saveta da odloži odluku o kanidaturi za EU "prilično veliki minus" za Srbiju i ocenio da su se barikade na severu Kosova "obile o glavu" Srbiji... "Država nije ispunila na vreme ono što se od nje očekivalo...

Nastavak na NaDlanu.com...

Samit EU završen usvajanjem fundamentalnih sporazuma

Izvor: Vostok.rs, 10.Dec.2011

10.12.2011. -..Samit EU završen je usvajanjem fundamentalnih sporazuma. Ovo je izjavio na završnoj konferenciji za štampu u Briselu predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej. Po njegovim rečima, tekst sporazuma o budžetskom i poreskom savezu zone evra biće gotov do marta 2012. godine. Ipak...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.