Status kandidata sledeći cilj

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status kandidata sledeći cilj

Srbija ne može biti moderna i evropska zemlja, ako nije nacionalno odgovorna, poručio šef diplomatije Vuk Jeremić. Zadatak u 2011. godini dobijanje statusa kandidata za prijem u EU, rekao Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Srbija ne može da bude moderna i evropska, ako nije nacionalno odgovorna, i obrnuto.

"U godinama pred nama, naša nepokolebljiva evropska orijentacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mora biti praćena jasnom brigom za očuvanje nacionalnih interesa", rekao je Jeremić na svečanoj dodeli diploma svršenim polaznicima Diplomatske akademije "Koča Popović" Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prema njegovim rečima, zadatak tokom 2011. godine jeste očuvanje mira u regionu, ostvarivanje najboljih mogućih odnosa sa susedima i dobijanje statusa kandidata za prijem u Evropsku uniju.

Pokušaćemo da doprinesemo rešavanju otvorenih pitanja u regionu i svetu, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, istakao je Jeremić.

On je potvrdio da strateški prioriteti Srbije i njeni partneri ostaju isti i podsetio da se spoljna politika Srbije zasniva na četiri stuba: EU, Rusija, Kina i SAD.

"Vreme koje je pred nama izuzetno je zanimljivo za nas i ceo svet. Jedan novi svet se rađa iz pepela globalne krize i mi smo, možda, svedoci najkorenitije promene u mirnodopskoj politici", ocenio je Jeremić.

Naglasio je da će oni koji prepoznaju izazove i postave se pravilno prema njima imati komparativnu prednost nad ostalima i zaključio da je to zadatak nove generacije diplomata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija mora biti nacionalno odgovorna"

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2010

Srbija ne može da bude moderna i evropska, ako nije nacionalno odgovorna i obrnuto, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, na svečanoj dodeli diploma svršenim polaznicima Diplomatske akademije "Koča Popović" Ministarstva spoljnih poslova Srbije..."U godinama pred nama naša...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.