Stano: Zemlje kandidati da se postepeno usklađuju sa odlukama EU

Izvor: VOA, 08.Mar.2022, 10:27

Stano: Zemlje kandidati da se postepeno usklađuju sa odlukama EU

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da se od zemalja kandidata poput Srbije očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama i stavovima EU u vezi sa pitanjima spoljne i bezbednosne politike, dodavši da EU pozdravlja odluku Srbije da podrži rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se najoštrije osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu. "Uzimamo u obzir stav srpskih vlasti u podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine. Srbija je pokazala svoju snažnu posvećenost vrednostima EU usklađivanjem sa rezolucijom Generalne skupštine UN o Ukrajini od 3. marta. Očekujemo i da Srbija nastavi da pokazuje tu posvećenost", naveo je Stano u odgovoru za N1. Stano je ponovio da su sankcije EU reakcija na teško kršenje međunarodnog prava i agresiju na Ukrajinu. "Civilizovani, demokratski svet mora da se suprotstavi ovom drskom izazovu i najvećoj pretnji evropskoj stabilnosti od Drugog svetskog rata", rekao je Stano i pozvao sve istomišljenike i saveznike da se pridruže naporima da se poštuje međunarodno pravo i odbace nezakonite akcije Kremlja. Prema njegovim rečima, u ovim vremenima iskušenja moramo da vidimo solidarnost i odlučnost, posebno evropskih zemalja i naših bliskih partnera, da pokažu svoju solidarnost, svoju posvećenost međunarodnoj vladavini i odbrani demokratije. "Ono što je u pitanju nije samo Ukrajina, već stabilnost u Evropi. Ne samo EU, već Evropa kao kontinent - to znači sigurnost i stabilnost svake zemlje", istakao je Stano.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Belorusija „koagresor“ u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 08.Mar.2022

Evropska unija je saopštila da je Belorusija „koagresor“ u konfliktnoj situaciji u Ukrajini. Kako je EU saopštila, ono što se dešava u Ukrajini „je flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost“. „Rezolucija Generalne skupštine...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.