Stano: EU osuđuje odluku Rusije da RSE proglasi nepoželjnim

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 00:57

Stano: EU osuđuje odluku Rusije da RSE proglasi nepoželjnim

Evropska unija osuđuje odluku ruskih vlasti da se američki Radio Slobodna Evropa (RSE) proglasi nepoželjnim.

Ovo je danas izjavio portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano je ocenio da je ova odluka zvanične Moskve još jedan napad na slobodu medija, slobodu izražavanja i pristup različitim izvorima informacija.

"Rusija bi trebalo da opozove zakon o nepoželjnim subjektima i stranim agentima koji se koristi kao sredstvo represije i gušenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kritičkog mišljenja", napisao je na svom Iks nalogu Peter Stano.

Vlasti u Rusiji su 2. februara označile američki Radio Slobodna Evropa (RSE) označile kao "nepoželjnu organizaciju" na osnovu zahteva državnog tužilaštva Ruske Federacije, međutim ruski mediji su danas objavili ovu informaciju.

Sud u Moskvi proglasio je u martu 2023. godine bankrot Radija Slobodna Evropa u Rusiji nakon što je ta američka kompanija odbila da plati brojne kazne u ukupnom iznosu većem od milijardu rubalja (14 miliona dolara) izrečene zbog nepoštovanja "zakona o stranim agentima", prenela je ranije agencija RIA.

Zakon o "nepoželjnim organizacijama", usvojen 2015. godine, odnosi se na nevladine i druge organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva.

Od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, sajtovi Radija Slobodna Evropa u Rusiji su blokirani na osnovu odluke ruskog medijskog regulatornog tela Roskomnadzor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.